Business & Finance Πέμπτη 21/09/2023, 11:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Απώλειες με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Ευρωαγορές: Απώλειες με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Με πτώση άνοιξαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη εν μέσω των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες στην ευτύτερη περιοχή. Μια μέρα μετά την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αναμένοντας όμως μια ακόμα αύξηση μέχρι το τέλος του χρόνου και λιγότερες μειώσεις από τις προηγούμενες εκτιμήσεις κατά τη διάρκεια του 2024, σήμερα ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους η Αγγλία, η Σουηδία και η Νορβηγία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,6% με όλους τους επιμέρους δείκτες στο κόκκινο, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του κλάδου εξόρυξης, ενώ σημαντικές απώλειες άνω του 1% σημειώνεται στον κλάδο των ταξιδιών και της αναψυχής.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,7% στις 15.671 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 1% στις 7.254 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,5% στις 7.700 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,8% και ο ισπανικός IBEX 35 περίπου 0,7%. 

Μαζί με τις προβλέψεις της για τα επιτόκια, η Fed αναθεώρησε προς τα πάνω και τις εκτιμήσεις για την αναπτυξη φέτος, τοποθετώντας της στο 2,1%.

Πάντως, η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης. Σημειωτέον ότι ο πληθωρισμός στην Ελβετία διαμορφώνεται στο 1,6% και το βασικό επιτόκιο της χώρας στο 1,75%.

monyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Fed: Άφησε σταθερά τα επιτόκια, κράτησε επιθετική στάση

Wall Street: Στα χαμηλά της συνεδρίασης οι μετοχές – Σήμα Fed για μία ακόμη αύξηση επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News