Business & Finance Τετάρτη 20/09/2023, 17:45
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ανώμαλη προσγείωση στις 1.200 μονάδες – Νέα βουτιά για τις τράπεζες

ΧΑ: Ανώμαλη προσγείωση στις 1.200 μονάδες – Νέα βουτιά για τις τράπεζες

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν και σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υποχώρησε στα επίπεδα των 1.200 μονάδων, στα χαμηλότερα δηλαδή από τα τέλη του περασμένου Μαΐου. Στις τρεις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει καταγράψει συνολικές απώλειες 4,63%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει μειωθεί κατά 3,5 δισ. ευρώ. 

Την ίδια ώρα, σημαντική άνοδο καταγράφουν οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές παγκοσμίως να αναμένουν την απόφαση, απόψε το βράδυ, της Fed για τα επιτόκια.

Η ελληνική αγορά δείχνει εγκλωβισμένη σε έναν κύκλο profit taking, παρά τη διπλή αναβάθμιση από τη Moody’s, την προηγούμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη DBRS, τη χθεσινή αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών τόσο από τη Moody’s, όσο και από τη Fitch, αλλά και τις εκθέσεις από επενδυτικούς οίκους που εγκωμιάζουν τις ελληνικές τράπεζες. Μετά τις αναβαθμίσεις από την Moody΄s και την Fitch, σήμερα οι επενδυτικοί οίκοι JP Morgan και Citigroup έδωσαν νέα «ψήφο» εμπιστοσύνης, τονίζοντας ότι το sell off στον τραπεζικό κλάδο είναι αδικαιολόγητο, καθώς η κερδοφορία τους είναι ανθεκτική και οι αποτιμήσεις τους ελκυστικές και σε discount σε σχέση με τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Πάντως, ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατρακύλησε στις 1.200,31 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,24%. Ενδοσυνεδριακά έχει καταγράψει υψηλότερη τιμή στις 1.237,31 μονάδες (+0,78%) και κατώτερη τιμή στις 1.197,45 μονάδες (-2,47%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 131,10 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 35.227.716 μετοχές. Μάλιστα, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι τραπεζικές μετοχές με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 3,6% κλείνοντας στις 914,8 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,66%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,13%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με άνοδο έκλεισαν οι μετοχές του ΟΛΠ (+0,71%), της Σαράντης (+0,53%), της Coca Cola HBC (+0,23%) και της Autohellas (+0,16%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-6,12%), της Aegan (-5,05%), της Jumbo (-5,05%), της Μυτιληναίος (-4,40%), της Alpha Bank (-4,36%) και της Viohalco (-4,00%).

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημείωσε μόνο ο δείκτης των Τροφίμων (+0,20%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-4,61%) και των Τραπεζών. Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 9.362.139 και 8.283.303 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 18,48 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 16,40 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 18 μετοχές, 89 πτωτικά και 13 παρέμειναν σταθερές.

Όπως επισημαίνει η Moody’s σε σημερινή έκθεσή της, οι βασικές προκλήσεις της Ελλάδας εντοπίζονται στη μείωση του πολύ υψηλού χρέους, την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και τις όλο και πιο εμφανείς επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και το δημογραφικό  πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική ισχύ της Ελλάδας, την οποία η Moody’s αξιολογεί στο baa1, οι αναλυτές σημειώνουν ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει κάποιες δομικές προκλήσεις και κυρίως αυτές που συνδέονται με τις χαμηλές επενδύσεις, μειώνοντας  τους φορολογικούς συντελεστές, χαλαρώνοντας το θεσμικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, βελτιώνοντας το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων  και προχωρώντας τις αποκρατικοποιήσεις. Η αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης χαρακτηρίζεται κρίσιμη για την ενίσχυση των επενδύσεων και της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης.

Η χαμηλή ορατότητα συνεχίζει να χαρακτηρίζει το διεθνές περιβάλλον, με τους δείκτες των αγορών να κινούνται με νευρικότητα και τους αγοραστές στο Χ.Α. να τηρούν στάση αναμονής, επιτρέποντας στους πωλητές να κυριαρχούν, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι ασθενικές δυνάμεις των αγοραστών απέτυχαν να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.270 μονάδες, με τη σκυτάλη της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας να μετατίθεται στις 15/10 για την ετυμηγορία της S&P. Ως αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει, η βραχυπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική αλλάζει και οι θέσεις short παίρνουν τις θέσεις long, ακόμη και για μετοχές εταιρειών που αναγγέλλουν νέες συμβάσεις ανά εβδομάδα, όπως η Cenergy όπου συνήφθησαν αυξημένα συμβόλαια δανεισμού τίτλων.

Η χαμηλή ορατότητα συνεχίζει να χαρακτηρίζει το διεθνές περιβάλλον, με τους δείκτες των αγορών να κινούνται με νευρικότητα και τους αγοραστές στο Χ.Α. να τηρούν στάση αναμονής, επιτρέποντας στους πωλητές να κυριαρχούν, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι ασθενικές δυνάμεις των αγοραστών απέτυχαν να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.270 μονάδες, με τη σκυτάλη της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας να μετατίθεται στις 15/10 για την ετυμηγορία της S&P. Ως αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει, η βραχυπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική αλλάζει και οι θέσεις short παίρνουν τις θέσεις long, ακόμη και για μετοχές εταιρειών που αναγγέλλουν νέες συμβάσεις ανά εβδομάδα. Η αγορά αναζητεί έναν θετικό καταλύτη για να αντισταθμίσει το δυσμενές κλίμα των τελευταίων ημερών σε συνέχεια των μεγάλων καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία, και δεν τον βρήκε ούτε στην ετυμηγορία της Moody’s ούτε της DBRS. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Moody’s μετά την αναβάθμιση: Τα θετικά και τα αρνητικά της ελληνικής οικονομίας

Moody’s – Fitch: Αναβάθμιση για τις ελληνικές τράπεζες

Wall Street: Συγκρατημένη άνοδος εν αναμονή της Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News