Business & Finance Τετάρτη 20/09/2023, 11:14
ΑΓΟΡΕΣ

Επιφυλακτικότητα στο ΧΑ με τραπεζική στήριξη – Στάση αναμονής στις ευρωαγορές

Επιφυλακτικότητα στο ΧΑ με τραπεζική στήριξη – Στάση αναμονής στις ευρωαγορές

Μικρή πτώση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, μετά και τη χθεσινή ισχυρή υποχώρηση, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών. Στήριγμα στην αγορά δίνουν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, μετά τη χθεσινή ισχυρή διόρθωση, με ώθηση από τις αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών από Moody’s και Fitch.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.227 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,02% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 8 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Elvalhalcor (+1,24%), της Alpha Bank (+1,23%), της Ελλάκτωρ (+1,20%) και της Coca Cola HBC (+0,99%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean (-2,44%), της Σαράντης (-1,20%) και της Τέρνα Ενεργειακή (-1,03%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Εμπορίου (+1,44%) και των Τραπεζών (+1,06%), ενώ απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Προωπικών Προϊόντων (-0,62%) και του Πετρελαίου (-0,26%).

Την ίδια ώρα, επιφυλακτική άνοδο καταγράφουν οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές παγκοσμίως αναμένουν την απόφαση, απόψε το βράδυ, της Fed για τα επιτόκια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε με άνοδο 0,3% και με τους δείκτες μοιρασμένους σε θετικά και αρνητικά πρόσημα, ενώ οι μετοχές του τομέα υγείας ηγούνται των κερδών και ο κλάδος ενέργειας υποχωρεί. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 ενισχύεται κατά 0,20%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,4%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί οριακά κατά 0,04% και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει κέρδη 0,6% μετά την υποχώρηση της λίρας. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,36%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατά 0,58%.

Η χαμηλή ορατότητα συνεχίζει να χαρακτηρίζει το διεθνές περιβάλλον, με τους δείκτες των αγορών να κινούνται με νευρικότητα και τους αγοραστές στο Χ.Α. να τηρούν στάση αναμονής, επιτρέποντας στους πωλητές να κυριαρχούν, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι ασθενικές δυνάμεις των αγοραστών απέτυχαν να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.270 μονάδες, με τη σκυτάλη της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας να μετατίθεται στις 15/10 για την ετυμηγορία της S&P. Ως αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει, η βραχυπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική αλλάζει και οι θέσεις short παίρνουν τις θέσεις long, ακόμη και για μετοχές εταιρειών που αναγγέλλουν νέες συμβάσεις ανά εβδομάδα, όπως η Cenergy όπου συνήφθησαν αυξημένα συμβόλαια δανεισμού τίτλων.

Η αγορά αναζητεί έναν θετικό καταλύτη για να αντισταθμίσει το δυσμενές κλίμα των τελευταίων ημερών σε συνέχεια των μεγάλων καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία, και δεν τον βρήκε ούτε στην ετυμηγορία της Moody’s ούτε της DBRS. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης είναι έτοιμος να αναμετρηθεί με τις στηρίξεις που επισημαίνει η τεχνική ανάλυση, πριν από τις 1.200 μονάδες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Moody’s – Fitch: Αναβάθμιση για τις ελληνικές τράπεζες

Wall Street: Πτώση 100 μονάδων για τον Dow – Περιμένοντας την Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News