Business & Finance Τρίτη 19/09/2023, 22:18
ΑΓΟΡΕΣ

S&P 500: 100 ημέρες χωρίς πτώση 1,5%, πρώτη φορά από το 2018

S&P 500: 100 ημέρες χωρίς πτώση 1,5%, πρώτη φορά από το 2018

Oι αμερικανικές μετοχές συνέχισαν την καθοδική τους πορεία έως τα τέλη του καλοκαιριού, όμως ο δείκτης S&P 500 πέρασε ένα σημαντικό ορόσημο που έχουμε να το δούμε εδώ και πέντε έτη. 

Ο δείκτης έκλεισε για 100 διαδοχική συνεδρίαση χωρίς να υποχωρήσει τουλάχιστον 1,5%. Είχε τέσσερις φορές απώλειες της τάξης άνω του 1% τους τελευταίους 10 μήνες από τη στιγμή που κορυφώθηκε φέτος, όμως οι ημερήσιες διακυμάνσεις ήταν πολύ συγκρατημένες σε βαθμό που έχει να επαναληφθεί από το 2018. 

Η ανθεκτικότητα αυτή εν μέρει οφείλεται στην αισιοδοξία ότι η αμερικανική οικονομία έχει αντέξει τα χειρότερα της πολιτικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Φέντεραλ Ριζέρβ. Επίσης, οι επενδυτές εξακολουθούν να τοποθετούν χρήματα στις μετοχές. Τα μετοχικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία γνώρισαν καθαρές εισροές ύψους 13,4 δισ.δολαρίων στη διάρκεια της εβδομάδας έως τις 13 Σεπτεμβρίου, στην ένατη εβδομάδα εισροών στη διάρκεια του τελευταίου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG Lipper. 

«Είναι ασυνήθιστο, όμως δεν υπάρχουν λόγοι για μεγάλη πτώση στην χρηματιστηριακή αγορά. Εκτός και εάν η Fed ξαφνιάσει αρνητικά τους επενδυτές αυτή την εβδομάδα, δεν υπάρχει λόγος επανατοποθέτησης των επενδυτών, επειδή γνωρίζουμε ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις έχουν ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί», ανέφερε ο Τόμας Μάρτιν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Globalt Investments. 

O S&P 500 παρουσιάζει μέχρι στιγμής το Σεπτέμβριο απώλειες 1,2%, αφού όμως στη διάρκεια του 2023 καταγράφει κέρδη 16%. Στη διάρκεια δε των δύο τελευταίων δεκαετιών, η αγορά φαίνεται να φθάνει σε κορύφωση σε μήνα Σεπτέμβριο γύρω στην 11η συνεδρίαση του μηνός, κάτι που ενδεχομένως να έγινε τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Τζέφρι Χίρτς, εκδότη του Αλμανάκ του Χρηματιστή. 

Source: Stock Trader’s Almanac

Επίσης, η μέση πτώση του δείκτη από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα τέλη του μηνός κυμαίνεται γύρω στο 2%, σύμφωνα πάντα με το Αλμανάκ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Pimco: Βλέπει πτώση 15% στον S&P 500 λόγω πετρελαϊκού σοκ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News