Business & Finance Τρίτη 19/09/2023, 20:54
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Κοντά σε υψηλό 12 ετών η απόδοση του γερμανικού 10ετούς

Ομόλογα: Κοντά σε υψηλό 12 ετών η απόδοση του γερμανικού 10ετούς

Οι επιθετικές δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ ώθησαν ξανά την απόδοση του γερμανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου κοντά στο υψηλότερο επίπδο σε διάρκεια άνω των 12 ετών. 

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Βιλερουά ντε Γκαλό, που δεν θεωρείται πολύ ακραίος στις νομισματικές απόψεις του, είπε σήμερα ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο καταθέσεων στο 4% όσο καιρό χρειαστεί από τη στιγμή που κάποια γεράκια ζήτησαν να διατηρηθούν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποκλείοντας ωστόσο περαιτέρω άνοδο. 

Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν μία πιθανότητα 30% για νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ έως τα τέλη του έτους. 

«Οι αγορές δεν έχουν πεισθεί πλήρως ότι η ΕΚΤ έχει τελειώσει με τις επιτοκιακές αυξήσεις. Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα», ανέφερε ο Μασιμιλιάνο Μάξια της Allianz Global Investors. 

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε στο 2,75%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Μαρτίου. Τότε, η απόδοση είχε εκτιναχθεί στο 2,77% στο υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2011. 

«Οι επενδυτές δεν βιάζονται να τοποθετήσουν χρήματα στην αγορά κρατικού χρέους», αναφέρει ο Κριστόφ Ρίγκερ, επικεφαλής έρευνας στην Commerzbank. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε ελαφρώς στο 4,52% με το spread στις 178 μονάδες βάσης, αφού όμως στη συνεδρίαση της Δευτέρας είχε ξεφύγει σε υψηλό τρισήμισι μηνών στις 180,40 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο 4,13% με το spread έναντι του γερμανικού στις 140 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία η απόδοση κινήθηκε στο 3,73%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα στα 140 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News