Business & Finance Τρίτη 19/09/2023, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Αμφίρροπες τάσεις και επιφυλακτικότητα εν όψει Fed

Ευρωπαϊκές μετοχές: Αμφίρροπες τάσεις και επιφυλακτικότητα εν όψει Fed

Σε υποτονικό κλίμα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η άνοδος των μετοχών ενέργειας αντιστάθμισε τις απώλειες στη βαριά βιομηχανία, αν και οι επενδυτές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί εν όψει των αποφάσεων μίας σειράς κεντρικών τραπεζών αργής γινομένης με την Φέντεραλ Ριζέρβ αύριο Τετάρτη. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 παρέμεινε σταθερόςστις 456,52 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,4%. 

Η βαριά βιομηχανία διεύρυνε τις απώλειές της για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με τη μετοχή της γερμανικής Deutsche Post να υποχωρεί 6,5%. 

Οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα, ξεκινώντας αύριο με την Φέντεραλ Ριζέρβ και συνεχίζοντας με την Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη καθώς και τις κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας. 

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αναθεωρήθηκαν ελαφρώς καθοδικά τον Αύγουστον στο 5,2% από 5,3% που είχε ανακοινώσει αρχικά η Eurostat. 

«Είναι βοηθητικά, όποια στοιχεία δείχνουν αυτή τη στιγμή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων μπορούν να βοηθήσουν», αναφέρει ο Νταν Μπόρνμαν Γουίστον, διευθύνων σύμβουλος της BRI Wealth Management. 

O ενεργειακός κλάδος της Ευρώπης ενισχύθηκε 1% καθώς οι τιμές αργού ενισχύθηκαν περισσότερο από 1% εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά. Άνοδο 1% σημείωσε και ο κλάδος του real estate αφού είχε υποχωρήσει περισσότερο από 2% στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση. 

Αντίθετα, ο κλάδος τεχνολογίας υποχώρησε 0,6%, συνεχίζοντας πτωτικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. 

Τις πιέσεις ενέτεινε και η άνοδος της απόδοσης στο γερμανικό 10ετές κρατικό ομόλογα κοντά σε υψηλό 12ετίας, αφότου αξιωματούχοι της ΕΚΤ επανέλαβαν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο. 

Επίσης, οι μετοχές στον χώρο του λιανεμπορίου υποχώρησαν 1,6% με τη μετοχή μάλιστα της Kingfisher να βουλιάζει 12% από τη στιγμή που η ευρωπαϊκή αλυσίδα ειδών σπιτιού αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ετήσια κερδοφορία της. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News