Business & Finance Τρίτη 19/09/2023, 13:45
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε κλοιό νέων πιέσεων με τραπεζικά βαρίδια

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε κλοιό νέων πιέσεων με τραπεζικά βαρίδια

Σε αρνητικό έδαφος έχει περάσει η χρηματιστηριακή αγορά, μετά από ένα ήπια ανοδικό ξεκίνημα, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 1.240 μονάδων, εν μέσω περιορισμένου τζίρου.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.234,5 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,3% με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 30 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 2,46% στις 957,69 μονάδες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines με απώλειες άνω του 3%, της Εθνικής στο -3%, της Alpha Bank, της Τέρνα Ενεργειακή και της Πειραιώς με άνω του 2%. Αντιθέτως, άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC και της Lamda Development.

Η διπλή αναβάθμιση της Moody’s έφερε τον δύσκολο οίκο ένα μόλις σκαλί από την επενδυτική βαθμίδα. Πλέον ακολουθούν η S&P και η Fitch για να συνεχίσει ο κύκλος και από τους υπόλοιπους oίκους, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. «Το θέμα είναι ότι πλέον είμαστε ήδη σε επενδυτική βαθμίδα και οι υπόλοιποι απλά θα προσδίδουν ένα θετικό νέο στην αγορά. Τελικά αποδεικνύεται περίτρανα ότι βραχυπρόθεσμα η αγορά κερδίζεται δύσκολα, μιας και λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες και όχι οδηγούμενη από νέα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, θετικά κινούνται τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με εξαίρετη τον DAX στη Γερμανία που σημειώνει ήπια πτώση. Οι επενδυτές αναμένουν την επόμενη κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία συνεδριάζει σήμερα και αύριο, και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), η οποία συνεδριάζει την Πέμπτη. Επίσης, αυτή την εβδομάδα αποφασίζουν η ελβετική κεντρική τράπεζα, η Riksbank και η Norges Bank. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News