Business & Finance Τρίτη 19/09/2023, 11:18
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική τάση με περιορισμένο τζίρο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική τάση με περιορισμένο τζίρο

Ανοδικές τάσεις, με χαμηλό τζίρο, καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω οριακών μεταβολών στις ευρωπαϊκές αγορές.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.258,5 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,54% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 5 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,4%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (+1,83%), των ΕΛΠΕ (+1,48%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,78%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aurohellas (-1,07%), της Motor Oil (-0,92%) και της Εθνικής (-0,66%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (+1,82%) και του Εμπορίου (+1,50%), ενώ απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-1,22%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-0,49%). 

Η διπλή αναβάθμιση της Moody’s έφερε τον δύσκολο οίκο ένα μόλις σκαλί από την επενδυτική βαθμίδα. Πλέον ακολουθούν η S&P και η Fitch για να συνεχίσει ο κύκλος και από τους υπόλοιπους oίκους, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. «Το θέμα είναι ότι πλέον είμαστε ήδη σε επενδυτική βαθμίδα και οι υπόλοιποι απλά θα προσδίδουν ένα θετικό νέο στην αγορά. Τελικά αποδεικνύεται περίτρανα ότι βραχυπρόθεσμα η αγορά κερδίζεται δύσκολα, μιας και λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες και όχι οδηγούμενη από νέα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, οι θετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ήρθαν στη σκιά των φυσικών καταστροφών και των ανησυχιών που έχουν προκαλέσει για τις συνέπειες στην οικονομία. Πολλοί κλάδοι της οικονομίας θα επηρεαστούν τόσο από τις αυξήσεις των μισθών και το ξεπάγωμα των τριετιών το 2024, όσο και από τον φόρο σε ξενοδοχεία και Airbnb από τον Ιανουάριο, αλλά και την υποχρεωτική ασφάλεια από φυσικές καταστροφές, τόσο σε ακίνητα όσο και σε επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, στον χορό των κεντρικών τραπεζών συνεχίζουν οι ευρωαγορές, οι οποίες καταγράφουν μικρές μεταβολές αναμένοντας την επόμενη κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία συνεδριάζει σήμερα και αύριο, και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), η οποία συνεδριάζει την Πέμπτη. Επίσης, αυτή την εβδομάδα αποφασίζουν η ελβετική κεντρική τράπεζα, η Riksbank και η Norges Bank.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί

Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές – Στο επίκεντρο οι κεντρικές τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News