Business & Finance Δευτέρα 18/09/2023, 20:36
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες άνω του 1% για τον STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες άνω του 1% για τον STOXX 600

Με πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές με τη γαλλική τράπεζα Societe Generale να παρουσιάζει βουτιά, καθώς το πολυαναμενόμενο στρατηγικό σχέδιό της από το νέο διευθύνοντα σύμβουλο απογοήτευσε τους επενδυτές. Την ίδια στιγμή, επικρατεί έντονη επιφυλακτικότητα εν αναμονή της συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 1,1% αφού έκλεισε με κέρδη 1,6% στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. 

Η μετοχή της Societe Generale βούλιαξε 12,1% σε χαμηλό άνω του διμήνου, αφότου η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι αναμένει αναιμική ενδεχομένως και μηδενική αύξηση των πωλήσεων τα επόμενα χρόνια. Ο δείκτης STOXX 50 για τις μετοχές της Ευρωζώνης υποχώρησε 1,9%. 

Στον κλάδο υγείας, πιέσεις άσκησε η Novo Nordisk, καθώς η μετοχή της βούλιαξε 2,4% αφότου δημοσίευμα ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων των ΗΠΑ εξέδωσαν έκθεση σχετικά με πλημμελείς ελέγχους ποιότητας σε μονάδα της φαρμακοβιομηχανίας στη Βόρεια Καρολίνα. 

Επίσης, οι αυξανόμενες ομολογιακές αποδόσεις στην Ευρωζώνη οδήγησαν τον κλάδο real estate σε πτώση 2,6% μετά τα επιθετικά σχόλια από αξιωματούχους της ΕΚΤ, που αφήνουν να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να αυξήσει ξανά τα επιτόκιά της. 

Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες ο γερμανικός DAX απώλεσε 1,05% στις 15.727,12 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC υποχώρησε 1,39% στις 7.276,14 μονάδες, ενώ ο FTSE στη Μεγάλη Βρετανία  κατέγραψε απώλειες 0,76% στις 7.652,94 μονάδες.

Σε επίπεδο περιφερειακών οικονομιών ο ιταλικός MIB του Μιλάνου απώλεσε 1,07% και στην Ισπανία ο IBEX υποχώρησε κατά 0,71%. 

 

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News