Business & Finance Δευτέρα 18/09/2023, 19:57
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε ανοδική τάση οι αποδόσεις – Στο 4,13% του ελληνικού 10ετούς

Ομόλογα:  Σε ανοδική τάση οι αποδόσεις – Στο 4,13% του ελληνικού 10ετούς

Ανοδικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, εν μέσω επιφυλακτικότητας για την επικείμενη συνεδρίαση της Fed αλλά και των επιθετικών δηλώσεων αξιωματούχων της ΕΚΤ. 

Το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Πέτερ Καζίμιρ δήλωσε ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να περιμένουν έως το Μάρτιο για να βεβαιωθούν ότι μπορούν να αποκλείσουν την περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 2,72%, ενώ αντίστοιχη άνοδο παρουσίασαν και οι υπόλοιπες αποδόσεις του ευρώ. 

Η Fed πιθανότατα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στη συνεδρίαση της Τετάρτης και πιθανόν να περιμένει έως την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2024 ή και λίγο αργότερα για να αρχίσει τις μειώσεις των επιτοκίων, σύμφωνα με οικονομολόγους του Reuters. 

Kάποιοι οικονομολόγοι ωστόσο αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον κατά 25 μονάδες μονάδες, προκαλώντας μεγαλύτερη νευρικότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές. 

Για το λόγο αυτό και οι πιο ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις αποδόσεις των γερμανικών διετών αυξήθηκαν έξι μονάδες β΄σης στο 3,26%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Ιουλίου.  

Επίσης, τα “γεράκια” της ΕΚΤ ζήτησαν τερματισμό των επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος ΡΕΡΡ νωρίτερα απ΄ό,τι έχει προγραμματιστεί, εξέλιξη ωστόσο που θα μπορούσε να πλήξει τις αποδόσεις του ευρωπαϊκού Νότου. 

Στην ιταλική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,52% με άνοδο έξι μονάδων βάσης με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να διευρύνεται στις 180 μονάδες βάσης, επίπεδο που άγγιξε για πρώτη φορά από τον Ιούνιο. 

Την ανοδική τάση ακολούθησαν και οι ελληνικές αποδόσεις, παρότι ο οίκος Moody’s αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο κατά δύο βαθμίδες στην αξιολόγηση της Παρασκευής. Η απόδοση του 10ετούς έφθασε ενδοσυνεδριακά έως το 4,16% για να κλείσει λίγο χαμηλότερα στο 4,13% με το spread έναντι των γερμανικών στις 145 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, η απόδοση αυξήθηκε στο 3,73%. 

Ιδιαίτερα αυξημένος ήταν ξανά ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που αυξήθηκε σήμερα στα 311 εκατ.ευρώ. 

«Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συνεχίζουν να μας φαίνονται ελκυστικά, ειδικά καθώς το spread έναντι των πορτογαλικών παραμένει σχεδόν αμετάβλητο από πριν από τις εκλογές», αναφέρουν αναλυτές της Citi. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News