Business & Finance Δευτέρα 18/09/2023, 17:54
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Υποχώρηση στις 1.250 μονάδες παρά τη νέα αναβάθμιση

ΧΑ: Υποχώρηση στις 1.250 μονάδες παρά τη νέα αναβάθμιση

Στο γνώριμο μοτίβο της μεταβλητότητας κύλησε και η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρά τη διπλή αναβάθμιση από την Moody’s την προηγούμενη Παρασκευή, θυμίζοντας τις συνεδριάσεις στην αρχή της περασμένης εβδομάδας που οι πωλητές είχαν τον πρώτο λόγο παρά την επενδυτική βαθμίδα που μας έδωσε η DBRS.

Όπως αποδείχτηκε, η αντίδραση της Πέμπτη και της Παρασκευής ήταν πρόσκαιρη και ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σήμερα κατά 0,55% στις 1.251,66 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 106,3 εκατ. ευρώ. Πάντως, οι τραπεζικές πιέσεις ήταν ασθενείς με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,14%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,36%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,09%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΔΕΗ (+2,25%), της Alpha Bank (+1,92%), της ΕΥΔΑΠ (+1,50%), του ΟΤΕ (+1,29%) και της Πειραιώς (+0,95%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Coca Cola HBC (-2,96%), της Τιτάν (-2,71%), της Jumbo (-2,24%), των ΕΛΠΕ (-2,24%) και της Elvalhalcor(-1,64%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+1,33%) και των Τηλεπικοινωνιών (+1,28%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τροφίμων (-2,92%) και του Εμπορίου (-2,46%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 27.036.385 και 4.236.375 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Eurobank με 40,58 εκατ. ευρώ και η Mυτιληναίος με 8,50 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 29 μετοχές, 63 πτωτικά και 23 παρέμειναν σταθερές.

Υπενθυμίζεται ότι ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s ανέβασε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας κατά δύο βαθμίδες στο Ba1 , με σταθερή προοπτική, δηλαδή μία μόλις βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική.

Μπορεί η αναβάθμιση της Moody’s την περασμένη Παρασκευή να ήταν μεν αναμενόμενη, ωστόσο η αναβάθμιση κατά δύο σκαλοπάτια (που πλέον φέρνει την αξιολόγηση μόνο ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα) αποτέλεσε για τους περισσότερους μία έκπληξη. Άλλωστε, η Moody’s ήταν ο πιο «αυστηρός» από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς είχε να αναβαθμίσει την Ελλάδα από τον Νοέμβριο του 2020. Οι αναλυτές του οίκου αιτιολογούν αυτή τη διπλή αναβάθμιση περιγράφοντας, ουσιαστικά, μία μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας και κάνοντας λόγο για αλλαγή του οικονομικού μοντέλου.

Πάντως, σε σημερινή εκθεσή της, η UBS υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του 2023 και του 2024 στο 3%, από 4,1% και 3,2% αντίστοιχα. Ο οίκος εκφράζει ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία οι πλημμύρες, με δεδομένο ότι η περιοχή που επλήγη είναι σημαντική για τη γεωργία και άρα θα υπάρξουν άμεσες και έμμεσες συνέπειες. Παρόλα αυτά, οι αναλυτές τονίζουν ότι οι νέες τους εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία είναι 120 μονάδες βάσης υψηλότερες από τις προβλέψεις της αγοράς για το 2023 και 150 μονάδες βάσης για το 2024.

Την ίδια ώρα, ευρείες απώλειες καταγράφονται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή αποφάσεων νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και κυρίως τη Fed. Η Fed θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της την Τετάρτη. Οι επενδυτές αναμένουν ότι θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, ωστόσο θα επικεντρωθούν στα στοιχεία που θα ανακοινώσει για τον πληθωρισμό. 

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας θα δημοσιεύσει τα πρακτικά της συνεδρίασης πολιτικής της 5ης Σεπτεμβρίου, η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα ολοκληρώσει τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της, ενώ και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αναμένεται επίσης να δημοσιεύσει τις αποφάσεις της για το βασικό επιτόκιο δανεισμού την Παρασκευή.

Στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για 10η συνεχή φορά, κατά 25 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό ρεκόρ του 4%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

UBS: Έχει πιάσει «ταβάνι» η Ελλάδα; Τα 4 πράγματα που ρωτούν οι επενδυτές

Roubini: Ζητά υψηλότερα επιτόκια – Να ανέβει ο στόχος του πληθωρισμού στο 3-4%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News