Business & Finance Δευτέρα 18/09/2023, 15:24
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πιέσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πιέσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους

Προβάδισμα έχουν πάρει εκ νέου οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το θετικό άνοιγμα, στον απόηχο της νέας έκθεσης της UBS για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, οι επενδυτές αξιολογούν αφομοιώνουν τη νέα διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Moody’s, τη νύχτα της Παρασκευής, ενώ επεξεργάζονται τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις στη ΔΕΘ και το κόστος που θα έχουν σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.253,57 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,40%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.267,53 μονάδες (+,071%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 44,52 εκατ. ευρώ. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (+2,25%), του ΟΤΕ (+1,21%), της Alpha Bank (+1,01%) και της Aegean (+0,80%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης (-2,54%), της Elvalhalcor (-2,46%), της Coca Cola HBC (-2,15%), της Εθνικής (-1,60%) και της Τιτάν (-1,58%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+1,46%) και των Τηλεπικοινωνιών (+1,13%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Εμπορίου (-2,39%) και των Τροφίμων (-2,12%).

Συγκεκριμένα, η UBS υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του 2023 και του 2024 στο 3%, από 4,1% και 3,2% αντίστοιχα. Ο οίκος εκφράζει ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία οι πλημμύρες, με δεδομένο ότι η περιοχή που επλήγη είναι σημαντική για τη γεωργία και άρα θα υπάρξουν άμεσες και έμμεσες συνέπειες. Παρόλα αυτά, οι αναλυτές τονίζουν ότι οι νέες τους εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία είναι 120 μονάδες βάσης υψηλότερες από τις προβλέψεις της αγοράς για το 2023 και 150 μονάδες βάσης για το 2024.

Πάντως, η αναβάθμιση της Moody’s την περασμένη Παρασκευή ήταν μεν αναμενόμενη, ωστόσο η αναβάθμιση κατά δύο σκαλοπάτια (που πλέον φέρνει την αξιολόγηση μόνο ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα) αποτέλεσε για τους περισσότερους μία έκπληξη. Άλλωστε, η Moody’s ήταν ο πιο «αυστηρός» από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς είχε να αναβαθμίσει την Ελλάδα από τον Νοέμβριο του 2020. Οι αναλυτές του οίκου αιτιολογούν αυτή τη διπλή αναβάθμιση περιγράφοντας, ουσιαστικά, μία μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας και κάνοντας λόγο για αλλαγή του οικονομικού μοντέλου.

Την ίδια ώρα, ευρείες απώλειες καταγράφονται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή αποφάσεων νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και κυρίως τη Fed.

Η Fed θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της την Τετάρτη. Οι επενδυτές αναμένουν ότι θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, ωστόσο θα επικεντρωθούν στα στοιχεία που θα ανακοινώσει για τον πληθωρισμό. 

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας θα δημοσιεύσει τα πρακτικά της συνεδρίασης πολιτικής της 5ης Σεπτεμβρίου, η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα ολοκληρώσει τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της, ενώ και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αναμένεται επίσης να δημοσιεύσει τις αποφάσεις της για το βασικό επιτόκιο δανεισμού την Παρασκευή.

Στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για 10η συνεχή φορά, κατά 25 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό ρεκόρ του 4%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

UBS: Έχει πιάσει «ταβάνι» η Ελλάδα; Τα 4 πράγματα που ρωτούν οι επενδυτές

Roubini: Ζητά υψηλότερα επιτόκια – Να ανέβει ο στόχος του πληθωρισμού στο 3-4%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News