Business & Finance Δευτέρα 18/09/2023, 11:22
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτική άνοδος στον απόηχο της Moody’s

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτική άνοδος στον απόηχο της Moody’s

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης δείχνει να εκκινεί η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το ανοδικό ξέσπασμα την Παρασκευή με ώθηση και από τη λήξη των παραγώγων η οποία είχε ασκήσει πιέσεις τις προηγούμενες ημέρες. Πλέον οι επενδυτές αφομοιώνουν τη νέα διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Moody’s, τη νύχτα της Παρασκευής. Παράλληλα, επεξεργάζονται τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις στη ΔΕΘ και το κόστος που θα έχουν σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.261,8 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,25% με την αξία των συναλλαγών στα 10,9 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεται κατά 0,86%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (+1,95%), της ΕΥΔΑΠ (+1,33%) και της Aegean Airlines (+1,32%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (-2,00%), της Τιτάν (-1,02%) και της Μυτιληναίος (-0,59%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,23%) και της Υγείας (+0,93%), ενώ απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-1,96%)των Βιομηχανικών Προϊόντων (-0,49%) και των Κατασκευών (-0,46%).

Η αναβάθμισης της Moody’s ήταν μεν αναμενόμενη, ωστόσο η αναβάθμιση κατά δύο σκαλοπάτια (που πλέον φέρνει την αξιολόγηση μόνο ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα) αποτέλεσε για τους περισσότερους μία έκπληξη. Άλλωστε, η Moody’s ήταν ο πιο «αυστηρός» από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς είχε να αναβαθμίσει την Ελλάδα από τον Νοέμβριο του 2020. Οι αναλυτές του οίκου αιτιολογούν αυτή τη διπλή αναβάθμιση περιγράφοντας, ουσιαστικά, μία μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας και κάνοντας λόγο για αλλαγή του οικονομικού μοντέλου.

Τεχνικά, οι 1.213 μονάδες λειτούργησαν ως ανάχωμα στην πτώση και συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να αποτελέσουν το πέρας της καθοδικής κίνησης που ξεκίνησε από τις αρχές Σεπτεμβρίου, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Securities. Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστεί το επίπεδο αυτό σαν το τελευταίο οχυρό των αγοραστών, διάσπαση του οποίου θα έβαζε σε περιπέτειες τη μακροπρόθεσμη ανοδική τάση.

Η δύναμη της αντίδρασης την Παρασκευή, όπως προσθέτει, συνοδεύτηκε από ενισχυμένη συναλλακτική δραστηριότητα. Ο Γενικός Δείκτης έφθασε οριακά στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα στο τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής, επιχειρώντας την ολική επαναφορά, ενώ η μεγάλη «ουρά» στο εβδομαδιαίο σώμα τιμών υποδηλώνει δυναμική επιστροφή των αγοραστών σε κομβικό σημείο διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News