Business & Finance Παρασκευή 15/09/2023, 20:44
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Επιστροφή σε άνοδο για τις αποδόσεις – Φόβοι για νέα επιτοκιακή αύξηση

Ομόλογα: Επιστροφή σε άνοδο για τις αποδόσεις – Φόβοι για νέα επιτοκιακή αύξηση

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τα μέσα Ιουνίου παρουσίασαν οι αποδόσεις των γερμανικών διετών κρατικών ομολόγων, μία ημέρα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. 

Η άνοδος αποδίδεται στις σημερινές δηλώσεις μίας σειράς αξιωματούχων της ΕΚΤ, που ανέφεραν ότι εάν ο πληθωρισμός συνεχιστεί ανοδικά, η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει και σε νέα επιτοκιακή αύξηση. Η ίδια η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διευκρίνισε ότι η μείωση των επιτοκίων δεν περιλαμβάνεται καν στην ατζέντα της κεντρικής τράπεζας. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 3,21%, αφού αρχικά άγγιξε υψηλό έξι εβδομάδων. 

Αμέσως μετά τις δηλώσεις αυτές, οι αγορές έδωσαν μία πιθανότητα 30% για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων έως το Δεκέμβριο. Πάντως οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ έχει ολοκληρωθεί και ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο. Αναλυτές της Deutsche Bank προβλέπουν 12μηνη παύση με κίνδυνο ωστόσο επιτοκιακής αύξησης. 

Η άνοδος των αποδόσεων ήταν πιο έντονη στην ευρωπεριφέρεια. Το κόστος δανεισμού στην ελληνική 10ετία ξέφυγε στο 4,07% με το spread στις 143 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,67%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα αυξημένος στα 313 εκατ.ευρώ. 

Στην ιταλική αγορά, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε 11 μονάδες βάσης στο 4,46%, μετά την πτώση των 11 μονάδων βάσης της Πέμπτης. Το spread έναντι των γερμναικών διαμορφώθηκε στις 178 μονάδες βάσης, διαμορφούμενο στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των τριών μηνών, στις 179,5 μονάδες βάσης. 

 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News