Business & Finance Παρασκευή 15/09/2023, 20:13
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με κέρδη 1,6% ο STOXX 600 στην εβδομάδα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με κέρδη 1,6% ο STOXX 600 στην εβδομάδα

Με εβδομαδιαία κέρδη έκλεισαν το τελευταίο πενθήμερο οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, καθώς τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία στην Κίνα έδωσαν ώθηση στις εταιρείες πολυτελών ειδών την ώρα που οι επενδυτές προσπαθούν να καταλάβουν εάν η χθεσινή επιτοκιακή αύξηση της ΕΚΤ είναι πράγματι η τελευταία του σημερινού κύκλου. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,2% κλείνοντας σε υψηλό πέντε εβδομάδων, με τις μετοχές πολυτελών ειδών, εξόρυξης μετάλλων και αυτοκινήτων να καθοδηγούν τα κέρδη. 

Ο γαλλικός όμιλος πολυτελών ειδών Kering και LVMH ενισχύθηκε 1,8% και 2,5% αντίστοιχα, στον απόηχο των στοιχείων στην Κίνα που έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή και οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό τον Αύγουστο. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές γνώρισαν τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σε διάρκεια έξι μηνών στη συνεδρίαση της Πέμπτης αφότου η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, σηματοδοτώντας ωστόσο ότι η αύξηση αυτή μπορεί να είναι η τελευταία. 

Ωστόσο, αρκετοί διαμορφωτές πολιτικής δήλωσαν σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, αν και μπορεί να τα αυξήσει ξανά εάν κριθεί αναγκαίο, προσπαθώντας να συγκρατήσουν τα στοιχήματα των αγορών ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να υποχωρούν σύντομα ακόμη και από την επόμενη Άνοιξη. 

«Δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση η ΕΚΤ να σημάνει το τέλος του κύκλου σύσφιγξης. Αφενός, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν άρκως αβέβαιες και αφετέρου μία δήλωση του τύπου ότι τελείωσε τις αυξήσεις θα μπορούσε να κοστίσει την αξιοπιστία της ίδιας της κεντρικής τράπεζας», ανέφερε στρατηγικός αναλυτής της Radobank. 

Σε εβδομαδιαία βάση, ο STOXX 600 ενισχύθηκε 1,6% με τους ομίλους εξόρυξης μετάλλων να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News