Business & Finance Πέμπτη 14/09/2023, 17:51
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Κλείσιμο στο υψηλό ημέρας – Οι μετοχές που άλλαξαν το κλίμα

ΧΑ: Κλείσιμο στο υψηλό ημέρας – Οι μετοχές που άλλαξαν το κλίμα

Τέλος στο πτωτικό σερί των τριών τελευταίων συνεδριάσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων η αγορά είχε υποχωρήσει σε χαμηλά τριμήνου, έβαλε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε απογοητευτικά, ωστόσο στην πορεία βγήκε αντίδραση, η οποία όμως δεν ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να οδηγήσει σε αλλαγή του κλίματος ενόψει και της αυριανής λήξης των παραγώγων.

Την ίδια ώρα, ανοδικές τάσεις κυριαρχούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης και το «παράθυρο» [που άφησε ανοιχτό η Christine Lagarde για πιθανή παύση των επιτοκιακών αυξήσεων. Ωστόσο, η ίδια ξεκαθάρισε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αυξημένα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρις όμως να μπορεί να προσδιορίσει πόσο θα είναι αυτό. Παράλληλα οι traders προσπαθούν να «χωνέψουν» τα νέα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ποντάροντας πια ότι η Fed θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στο υψηλότερο σημείο της ημέρας, στις 1.233,81 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,70%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.213,64 μονάδες (-0,95%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 89,05 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 23.730.555 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,82%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,21%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Σαράντης (+2,62%), της Lamda Development (+2,47%), της Eurobank (+2,40%), Motor Oil(+1,91%), της Εθνικής (+1,72%) και των ΕΛΠΕ (+1,63%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΛΠ (-2,29%), της Elvalhalcor (-2,08%), του ΟΠΑΠ (-0,99%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,94%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες του Πετρελαίου (+1,83%) και του Εμπορίου (+1,46%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Ταξιδιών (-0,89%) και των Κατασκευών (-0,41%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Πειραιώς διακινώντας 6.380.996 και 6.292.627 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 17,52 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 8,80 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 57 μετοχές, 41 πτωτικά και 19 παρέμειναν σταθερές.

Μέχρι τώρα, η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση από την DBRS -τον πρώτο αναγνωρισμένο από την ΕΚΤ οίκο που μας έδωσε την επενδυτική βαθμίδα- είχε τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα με τον Σεπτέμβριο να εξελίσσεται σε μήνα ισχυρής διόρθωση, διαψεύδοντας όσους περίμεναν νέα ανοδική πορεία του ΧΑ. 

Οι ανησυχίες για τις συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών ήρθαν να προστεθούν στη διεθνή απαισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, ενώ οι ελπίδες για αλλαγή του κλίματος έχουν μετατεθεί για την επόμενη εβδομάδα, εφόσον η Moody’s προχωρήσει την Παρασκευή 15/9 σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Lagarde: Σίγουρη μόνο για υψηλά επιτόκια επί μεγάλο διάστημα

Wall Street: Θετικό άνοιγμα μετά τα αισιόδοξα μακροοικονομικά στοιχεία

ΕΚΤ: 10η επιτοκιακή αύξηση – Σε ύψος ρεκόρ τα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News