Business & Finance Πέμπτη 14/09/2023, 13:09
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βγάζει αντίδραση με οδηγό τις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βγάζει αντίδραση με οδηγό τις τράπεζες

Ανοδική αντίδραση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, ανατρέποντας το σκηνικό μετά την έναρξη της συνεδρίασης σε μια ημέρα που οι διεθνείς αγορές περιμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Η προσπάθεια ανάκαμψης έρχεται μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση 2,72%, υποχωρώντας σε χαμηλά τριών μηνών. Σημειώνεται, επίσης, ότι πτωτικές ήταν οι 9 από τις τελευταίες 11 συνεδριάσεις, με συνολικές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη 7,06%.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.229,66 μονάδες με άνοδο 0,36% και με την  αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 35,79 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά έχει καταγράψει υψηλότερη τιμή στις 1.233,66 μονάδες (+0,69%) και κατώτερη τιμή στις 1.213,64 μονάδες (-0,95%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,46%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,11%. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,45%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (+2,35%), της Σαράντης (+2,23%), της Ελλάκτωρ (+1,42%) και της ΔΕΗ (+0,98%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Autohellas (-1,94%), της Elavlahalcor (-1,66%), της Quest Συμμετοχών (-0,99%) και της Aegean (-0,85%).

Η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση από την DBRS -τον πρώτο αναγνωρισμένο από την ΕΚΤ οίκο που μας έδωσε την επενδυτική βαθμίδα- είχε τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα με τον Σεπτέμβριο να εξελίσσεται σε μήνα ισχυρής διόρθωση, διαψεύδοντας όσους περίμεναν νέα ανοδική πορεία του ΧΑ. 

Οι απώλειες ανέρχονται σε πάνω από το 6,6% για τον Γενικό Δείκτη σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, καθώς οι ανησυχίες για τις συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών ήρθε να προστεθεί στη διεθνή απαισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, ενώ καθοστιστικό ρόλο στη διόρθωση έχει παίξει η επικείμενη λήξη των παραγώγων στο τέλος της εβδομάδας. Από την καινούρια εβδομάδα και εφόσον η Moody’s προχωρήσει την Παρασκευή 15/9 σε αναβάθμιση.

Την ίδια ώρα, μικρές μεταβολές διαφορετικών κατευθύνσεων καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενόψει της σημερινής απόφασης της ΕΚΤ για την επόμενη κίνησή της στη νομισματική πολιτική. Παράλληλα οι traders προσπαθούν να «χωνέψουν» τα νέα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ποντάροντας πια ότι η Fed θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στον «χορό» των κεντρικών τραπεζών οι ευρωαγορές

«Ψαλίδι» στις παροχές για να στηριχθεί η Θεσσαλία

Σε σταυροδρόμι η ΕΚΤ – Η δυσκολότερη απόφαση για τα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News