Business & Finance Πέμπτη 14/09/2023, 11:21
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξανά το προβάδισμα στους πωλητές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξανά το προβάδισμα στους πωλητές

Με μικρές μεταβολές άνοιξε και σήμερα η αγορά στο Χρηματιστήριο ΑΘηνών, ενώ εν συνεχεία πήραν προβάδισμα εκ νέου οι πωλητές, εν μέσω ήπιας υποχώρησης των ευρωπαϊκών αγορών με τους επενδυτές να αναμένουν τις σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.222 μονάδες σημειώνοντας μικρή πτώση 0,3% με την αξία των συναλλαγών στα 9,5 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης, της Ελλάκτωρ και της Εθνικής (+0,54%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, του ΟΠΑΠ (-0,99%), της Elvalhalcor και της Motor Oil.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας και των Πρώτων Υλών, ενώ απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Ταξιδιών και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών. Σημαντική πτώση καταγράφει και ο τραπεζικός δείκτης.

Η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση από την DBRS -τον πρώτο αναγνωρισμένο από την ΕΚΤ οίκο που μας έδωσε την επενδυτική βαθμίδα- είχε τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα με τον Σεπτέμβριο να εξελίσσεται σε μήνα ισχυρής διόρθωση, διαψεύδοντας όσους περίμεναν νέα ανοδική πορεία του ΧΑ. 

Οι απώλειες ανέρχονται σε πάνω από το 6,6% για τον Γενικό Δείκτη σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, καθώς οι ανησυχίες για τις συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών ήρθε να προστεθεί στη διεθνή απαισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, ενώ καθοστιστικό ρόλο στη διόρθωση έχει παίξει η επικείμενη λήξη των παραγώγων στο τέλος της εβδομάδας. Από την καινούρια εβδομάδα και εφόσον η Moody’s προχωρήσει την Παρασκευή 15/9 σε αναβάθμιση.

Την ίδια ώρα, μικρές μεταβολές διαφορετικών κατευθύνσεων καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενόψει της σημερινής απόφασης της ΕΚΤ για την επόμενη κίνησή της στη νομισματική πολιτική. Παράλληλα οι traders προσπαθούν να «χωνέψουν» τα νέα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ποντάροντας πια ότι η Fed θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στον «χορό» των κεντρικών τραπεζών οι ευρωαγορές

«Ψαλίδι» στις παροχές για να στηριχθεί η Θεσσαλία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News