Business & Finance Τετάρτη 13/09/2023, 20:08
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ εν όψει της ΕΚΤ

Ομόλογα: Σε άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ εν όψει της ΕΚΤ

Οι ομολογιακές αποδόσεις περιόρισαν την αρχική τους άνοδο στη σημερινή συνεδρίαση μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, όμως έκλεισαν με άνοδο μετά το τηλεγράφημα του Reuters ότι η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης, στο 2,66%, αφού στην αρχή της συνεδρίασης είχε φθάσει έως το 2,7%. Στη γερμανική διετία, που είναι πιο ευαίσθητη στις επιτοκιακές αυξήσεις, η απόδοση ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 3,17%. 

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στο 3,7% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση από 3,2% του Ιουλίου και από 3,6% που είχαν προβλέψει αναλυτές. 

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 4,3% από 4,7% του Ιουλίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών. 

«Δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις στα στοιχεία αυτά που να πείθουν τους αξιωματούχους της Fed ότι είναι άμεση ανάγκη περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων», ανέφερε ο Andrew Hunter, οικονομολόγος της Capital Economics.

Στην αμερικανική 10ετία, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,28% από 4,308% που είχε φθάσει στην αρχή της συνεδρίασης. 

Οι αγορές παραγώγων υποδηλώνουν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο εύρος διακύμανσης 5,25% έως 5,50% στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Αυτή τη στιγμή δίδουν μόλις μία πιθανότητα 3% για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. 

Οι συναλλασσόμενοι αναμένουν επίσης την απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. «Η άνοδος των αποδόσεων αποδίδεται κυρίως στο τηλεγράφημα του Reuters, βάσει του οποίου μία πηγή ανέφερε ότι οι τριμηνιαίες προβλέψεις της ΕΚΤ θα τοποθετήσουν τον πληθωρισμό πάνω από το 3% το 2024, υψηλότερα από την πρόβλεψη του Ιουνίου», αναφέρει ο Jan von Gerich, αναλυτής της Nordea.

Αυτό ενισχύει το σενάριο μίας ακόμη επιτοκιακής αύξησης, παρότι η πηγή ανέφερε ότι η απόφαση στην αυριανή συνεδρίαση είναι ακόμη στον «αέρα». 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς άγγιξε στο 4,49%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου, για να πάρει εν συνεχεία μία ανάσα στο 4,45%. Οι αγορές δίδουν μία πιθανότητα 63% για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ από 40% που έδιδαν τη Δευτέρα. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς ακολούθησε τη γενικότερη τάση φθάνοντας το 4,04% με το spread στις 142 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 3,71%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα αυξημένος, διαμορφούμενος στα 356 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News