Business & Finance Τετάρτη 13/09/2023, 19:40
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μικρή πτώση υπό την πίεση της βαριάς βιομηχανίας

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μικρή πτώση υπό την πίεση της βαριάς βιομηχανίας

Mε πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη σημερινή συνεδρίαση, με τη βαριά βιομηχανία να καθοδηγεί τις απώλειες και τη μετοχή της BP να υποχωρεί μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της, την ώρα που οι επενδυτές περιμένουν την απόφαση της ΕΚΤ αύριο Πέμπτη. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,3%. Ο βιομηχανικός κλάδος σημείωσε πτώση 0,8% υπό το βάρος της μετοχής της Alstom που υποχώρησε 3,9% από τη στιγμή που η Barclays ανέλαβε την κάλυψη της μετοχής με αξιολόγηση “underweight”.

Η μετοχή της ΒΡ υποχώρησε 2,8% αφότου ο διευθύνων σύμβουλος Μπερνάρ Λούνεϊ παραιτήθηκε μετά από αδιαφάνεια σχετικά με προσωπικές σχέσεις που είχε με συνεργάτες του. 

Την ίδια στιγμή, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ σημείωσαν τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάρκεια 14 μηνών, καθώς ανέβηκαν οι τιμές βενζίνης, παρότι η αύξηση του δομικού πληθωρισμού ήταν η μικρότερη σε διάρκεια δύο ετών, γεγονός που επιτρέπει στην Φέντεραλ Ριζέρβ να διατηρήσει στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου αμετάβλητα τα επιτόκιά της. 

«Από γενικής απόψεως της αγοράς, αυτό δνε αλλάζει τις προοπτικές. Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας όπως φαίνεται θα παρεκλίνουν της Φέντεραλ Ριζέρβ παρότι θα ήθελαν απεγνωσμένα μία παύση των επιτοκιακών αυξήσεων. Όμως, τα πράγματα είναι περισσότερο περίπλοκα, επειδή δεν έχουν δει τον πληθωρισμό να υποχωρεί στον ίδιο βαθμό με τις ΗΠΑ», αναφέρει ο Madison Faller, στρατηγικός αναλυτής της J.P. Morgan Private Bank.

Οι αγορές δίδουν μία πιθανότητα 64% για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στην αυριανή συνεδρίαση έναντι 40% τη Δευτέρα. 

Τα νέα στοιχεία στην Ευρωζώνη έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε περισσότερο του αναμενομένου τον Ιούλιο, υπογραμμίζοντας την τάση επιβράδυνσης της οικονομίας, όπως προέβλεψε και η Κομισιόν. 

Τις απώλειες ωστόσο κατάφεραν να περιορίσουν οι τράπεζες, οι οποίες παρουσίασαν κέρδη 0,6%, συνεχίζοντας ανοδικά για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. 

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX έχασε 0,39% στις 15.654 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 υποχώρησε 0,42% στις 7.222 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE 100 υποχώρησε οριακά.

Σε επίπεδο περιφερειακών οικονομιών, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,36% στις 28.481 μονάδες και στην Ισπανία ο IBEX υποχώρησε 0,33%.

Η μετοχή των εαιρειών που κατασκευάζουν ανεμογγενήτριες Siemens, Vestas και Nordex αυξήθηκε από 1,3% έως 5,3% από τη στιγμή που η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα εφαρμόσει μία σειρά μέτρων για να στηρίξει την βιομηχανία αιολικής ενέργειας της Ε.Ε..

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News