Business & Finance Τετάρτη 13/09/2023, 17:46
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Σταθερά στον δρόμο της διόρθωσης – Νέα βουτιά 2,5% για τις τράπεζες

ΧΑ: Σταθερά στον δρόμο της διόρθωσης – Νέα βουτιά 2,5% για τις τράπεζες

Οι πωλητές συνέχισαν να έχουν τον πρώτο λόγο στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενόψει και της τριπλής λήξης των παραγώγων την Παρασκευή, με την αγορά να υποχωρεί στη ζώνη των 1.220 μονάδων και σε χαμηλό τριμήνου.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,73% στις 1.225,25 μονάδες με την αξία των συναλλαγών περίπου στα 100 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,57% στις 938,41 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.219,34 μονάδες (-2,21%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,76%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,03%. Με πτώση έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Aegean (-5,14%), της Πειραιώς (-4,32%), της Viohalco (-4,15%), της Elvalhalcor (-3,22%) και της Εθνικής (-2,95%). Απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν οι Σαράντης, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Autohellas, Ελλάκτωρ και Eurobank. Οι απώλειες σε Coca Cola, Motor Oil, Quest, Λάμδα, Alpha Bank, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή. 

Πτωτικά κινήθηκαν και όλοι οι επιμέρους δείκτες, και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-3,57%), του Εμπορίου (-2,72%) . Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Πειραιώς διακινώντας 7.993.413 και 7.266.497 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 20,56 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 10,75 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 18 μετοχές, 85 πτωτικά και 18 παρέμειναν σταθερές.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν αποτέλεσε τον πολυπόθητο καταλύτη για αντίδραση της αγοράς, καθώς οι καταστροφικές πλημμύρες επανέφεραν τις ανησυχίες για την οικονομίας με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 1.250 μονάδες και σε χαμηλό σχεδόν τριών μηνών.

Πάντως, όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, η επενδυτική βαθμίδα μπορεί να είχε προεξοφληθεί, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να δώσει ξαφνική ώθηση στο ΧΑ, αλλά τα μακροχρόνια οφέλη της είναι δεδομένα, ειδικότερα εφόσον η Ελλάδα αναβαθμιστεί το επόμενο διάστημα και από ακόμη έναν οίκο αξιολόγησης. Ως εκ τούτου, οι ελπίδες για ανάκαμψη εναπόκεινται στην επόμενη αξιολόγηση από τη Moody’s την ερχόμενη Παρασκευή.  

Εν τω μεταξύ, πτώση καταγράφεται σήμερα και τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τις προσδοκίες για νέα αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης να αυξάνονται μετά από δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 3% το επόμενο έτος στις επικαιροποιημένες προβλέψεις της, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο του 2%.

Την ίδια ώρα, η Wall Street θα φάνηκε να εντυπωσιάζεται από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,6% τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση και 3,7% σε ετήσια βάση, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 3,6%. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,3% μηνιαίως και 4,3% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά δεν θα κηρύξει το τέλος του κύκλου νομισματικής σύσφιγξης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Ούτε κρύο, ούτε ζέστη για τον πληθωρισμό

Κακοκαιρία: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 600 εκατ. ευρώ για τις πρώτες ανάγκες

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News