Business & Finance Τετάρτη 13/09/2023, 13:11
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εντείνονται οι πιέσεις προς τις 1.220 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εντείνονται οι πιέσεις προς τις 1.220 μονάδες

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία υποχωρεί προς τα επίπεδα των 1.220 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.223,64 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,86% με την αξία των συναλλαγών στα 33,37 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί περίπου 2,5% στις 939,5 μονάδες. 

Απώλειες καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές της Πειραιώς (-3,43%), της Viohalco (-3,38%), της Autohellas (-3,22%), της Elvalhalcor (-2,92%), της Lamda (-2,75%), της Aegean (-2,73%) και της Eurobank (-2,48%). Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-3,17%) και του Εμπορίου (-2,07%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Πειραιώς και η Alpha Bank με 2.109.809 και 2.093.327 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Πειραιώς με 6,04 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 2,84 εκατ. ευρώ.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν αποτέλεσε τον πολυπόθητο καταλύτη για αντίδραση της αγοράς, καθώς οι καταστροφικές πλημμύρες επανέφεραν τις ανησυχίες για την οικονομίας με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 1.250 μονάδες και σε χαμηλό σχεδόν τριών μηνών.

Πάντως, όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, η επενδυτική βαθμίδα μπορεί να είχε προεξοφληθεί, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να δώσει ξαφνική ώθηση στο ΧΑ, αλλά τα μακροχρόνια οφέλη της είναι δεδομένα, ειδικότερα εφόσον η Ελλάδα αναβαθμιστεί το επόμενο διάστημα και από ακόμη έναν οίκο αξιολόγησης. Ως εκ τούτου, οι ελπίδες για ανάκαμψη εναπόκεινται στην επόμενη αξιολόγηση από τη Moody’s την ερχόμενη Παρασκευή.  

Εν τω μεταξύ, πτώση καταγράφεται σήμερα και τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με φόντο τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου συρρίκνωση του ΑΕΠ της Βρετανίας και καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις ΗΠΑ και στα στοιχεία για το πληθωρισμό, τα οποία αναμένονται σήμερα, αλλά και στην αυριανή απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη, με τις προσδοκίες για νέα αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης να αυξάνονται μετά από δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 3% το επόμενο έτος στις επικαιροποιημένες προβλέψεις της, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο του 2%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Ηπια πτώση με την οικονομία και τα επιτόκια στο επίκεντρο

Κακοκαιρία: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 600 εκατ. ευρώ για τις πρώτες ανάγκες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News