Business & Finance Τρίτη 12/09/2023, 20:20
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές αγορές: Υποτονικό κλίμα εν αναμονή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και της ΕΚΤ

Ευρωπαϊκές αγορές: Υποτονικό κλίμα εν αναμονή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και της ΕΚΤ

Πτωτικά έκλεισε ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση, υπό το βάρος της γερμανικής κατασκευάστριας λογισμικού SAP μετά τις εξασθενημένες προβλέψεις από την Oracle, την ώρα που οι επενδυτές εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι εν όψει της δημοσιοποίησης αύριο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και της απόφασης της ΕΚΤ για την πορεία των επιτοκίων της την Πέμπτη. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,2%, ενώ ο κλάδος βασικών υλών σημείωση πτώση 0,5%, καθώς οι τιμές των περισσότερων βασικών μετάλλων υποχώρησαν στον απόηχο του ισχυρότερου δολαρίου. 

Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη απώλεσε 0,5% της αξίας του, ενώ η μετοχή της SAP υποχώρησε 1,8%, αφότου η Oracle προέβλεψε ότι τα έσοδα του τρέχοντος τριμήνου θα είναι κατώτερα του στόχου της Wall Street καθώς οι οικονομικές συνέπειες συμπιέζουν τις επιχειρηματικές δαπάνες στο cloud. 

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση, καταγράφοντας άνοδο 0,4%, χάρη στην ασθενέστερη στερλίνα μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών παρέμεινε υψηλός τον Ιούλιο, ωθώντας την Τράπεζα της Αγγλίας σε περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. 

«Η θετική είδηση είναι ότι οι πραγματικοί μισθοί αυξάνονται προσφέροντας μία ανάσα στα εργαζόμενα νοικοκυριά μετά από 19 μήνες συρρίκνωσης…τα άσχημα νέα ωστόσο είναι ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μας συνοδεύει», ανέφερε η Elizabeth Martins, οικονομολόγος της HSBC.

Οι τιμές καταναλωτή στην Ισπανία αυξήθηκαν 2,6% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, ενώ το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο ZEW έδειξε ότι το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία παρουσίασε ξαφνικά βελτίωση το Σεπτέμβριο. 

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,35% στις 7.252,88 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκαν 0,2%. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News