Business & Finance Τρίτη 12/09/2023, 20:08
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πάνω από το 4% ξανά η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Ομόλογα: Πάνω από το 4% ξανά η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Σταθερές παρέμειναν κατά το πλείστον οι αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, παρότι οι αγορές χρήματος αύξησαν ελαφρώς τα στοιχήματά τους για μία ακόμη επιτοκιακή αύξηση από την ΕΚΤ, όχι απαραιτήτως στη μεθαυριανή συνεδρίαση. 

Οι επενδυτές είναι διηρημένοι για το εάν η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τις αγορές να δίδουν πιθανότητα 50% για αύξηση των 25 μονάδων βάσης από 40% που έδιδαν την προηγούμενη εβδομάδα. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμεινε στο 2,64%, ενώ του διετούς αυξήθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 3,12%.

«Ωστόσο, εάν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ είναι υψηλότερα του αναμενομένου ή εάν η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια, τότε πιθανόν να δούμε νέο κύμα ανοδικών πιέσεων στις αποδόσεις», αναφέρει ο Benjamin Schroeder, στρατηγικός αναλυτής της ING.

Τα τελευταία σχόλια από αξιωματούχους της Fed έχουν δείξει ότι η Fed σκοπεύει να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη έτοιμη να διακηρύξει το τέλος της μάχης κατά του πληθωρισμού. 

Ωστόσο, οι τιμές πετρελαίου οι οποίες πήραν ξανά την ανιούσα έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για κλιμάκωση του πληθωρισμού. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε οριακά στο 4,4% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 174,5 μονάδες βάσης, χαμηλότερα από το υψηλό διμήνου. 

Στην ελληνική αγορά, ήταν ιδιαίτερα αυξημένος ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, που έφθασε τα 304 εκατ. ευρώ και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την καμπύλη. Οι αποδόσεις αυξήθηκαν ελαφρώς, στη 10ετία ξεπέρασε οριακά το 4%, στο 4,02% με το spread στις 141 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,65%. 

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν επιτάχυνση της συρρίκνωσης του προγράμματος ποσοτικής σύσφιγξης – που σημαίνει περαιτέρω συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου με τα κρατικά ομόλογα – εξέλιξη που θα μπορούσε να πλήξει τις τιμές των κρατικών ομολόγων της ευρωπεριφέρειας. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News