Business & Finance Τρίτη 12/09/2023, 12:00
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Παραδίδεται στους πωλητές – Νέες τραπεζικές πιέσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Παραδίδεται στους πωλητές – Νέες τραπεζικές πιέσεις

Η προσπάθεια για συγκράτηση των 1.250 μονάδων κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν απέδωσε και πλέον η αγορά σημειώνει σημαντικές απώλειες, εν μέσω ήπιων κινήσεων και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η χθεσινή πτώση κατά 0,71% επιβεβαίωσε τους φόβους ότι αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από την DBRS είχε προεξοφληθεί, την ώρα που οι καταστροφές στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες γεννούν φόβους για δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση 0,99% στις 1.238 μονάδες με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 31 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει νέα πτώση κάτω του 1% στις 956,69 μονάδες μετά τη χθεσινή ισχυρή διόρθωση.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές η Cenergy με άνω του 3%, της Eurobank με -2,5%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Βιοχάλκο, Aegean, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Jumbo και ΟΤΕ.

Μικρότερες είναι οι απώλειες σε Motor Oil, Πειραιώς, Autohellas, Τιτάν, Λάμδα, Μυτιληναίος, Quest, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ και Alpha Bank, ενώ με θετικό πρόσημο κινούνται Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια και Coca Cola.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επενδυτική βαθμίδα σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική άνοδο, αλλά σε μακροπρόθεσμα κέρδη, καθώς μια bull αγορά, όπως είναι το ΧΑ, έχει ως χαρακτηριστικό τις γρήγορες διορθώσεις.

Ωστόσο, το επόμενο διάστημα αναμένεται σημαντική προσφορά μετοχών από νέες εισαγωγές, με την Optima Bank να φαίνεται να ξεκινάει τον χορό και να ακολουθούν Νoval και «Ελ. Βενιζέλος» από νέες εισαγωγές, αλλά και διάθεση πακέτων σε ΕΛΠΕ και Cenergy. Παράλληλα, μετά την επενδυτική βαθμίδα ανοίγει ο δρόμος για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες, με αρκετά funds να περιμένουν εναγωνίως την προσφορά.

Εν τω μεταξύ, σταθεροποίηση και μεικτά πρόσημα καταγράφονται σήμερα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της χθεσινής ανάκαμψης, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την Τετάρτη προκειμένου να προβλέψουν την επόμενη κίνηση της Fed.

Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη για την επόμενη κίνηση νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Οι traders τιμολογούν κατά 40% την πιθανότητα να αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης το επιτόκιο στο 4%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μικρές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Fitch Solutions: Ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης στο 2,1% – Κινητήρια δύναμη η κατανάλωση

DZ Bank για επενδυτική βαθμίδα: Αποστολή εξετελέσθη αλλά το ράλι έχει εξαντληθεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News