Business & Finance Τρίτη 12/09/2023, 11:12
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Aναζήτηση κατεύθυνσης και μοιρασμένα πρόσημα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Aναζήτηση κατεύθυνσης και μοιρασμένα πρόσημα

Με νευρικότητα και έντονη μεταβλητότητα άνοιξε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινείται πέριξ των 1.250 μονάδων, εν μέσω ήπιων κινήσεων και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η χθεσινή πτώση κατά 0,71% επιβεβαίωσε τους φόβους ότι αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από την DBRS είχε προεξοφληθεί, την ώρα που οι καταστροφές στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες γεννούν φόβους για δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε νωρίτερα μικρή άνοδο 0,06% στις 1.251,37 μονάδες με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 8 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει σήμερα άνοδο 0,5% μετά τη χθεσινή ισχυρή διόρθωση.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (+1,62%), της Σαράντης (+1,25%), της Coca Cola HBC (+0,91%) και της Jumbo (+0,86%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (-1,09%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,95%), της Autohellas (-0,72%) και της Ελλάκτωρ (-0,69%). Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,35%) και των Τροφίμων (+0,92%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-0,65%) και των Κατασκευών (-0,60%).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επενδυτική βαθμίδα σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική άνοδο, αλλά σε μακροπρόθεσμα κέρδη, καθώς μια bull αγορά, όπως είναι το ΧΑ, έχει ως χαρακτηριστικό τις γρήγορες διορθώσεις.

Ωστόσο, το επόμενο διάστημα αναμένεται σημαντική προσφορά μετοχών από νέες εισαγωγές, με την Optima Bank να φαίνεται να ξεκινάει τον χορό και να ακολουθούν Νoval και «Ελ. Βενιζέλος» από νέες εισαγωγές, αλλά και διάθεση πακέτων σε ΕΛΠΕ και Cenergy. Παράλληλα, μετά την επενδυτική βαθμίδα ανοίγει ο δρόμος για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες, με αρκετά funds να περιμένουν εναγωνίως την προσφορά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μικρές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Fitch Solutions: Ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης στο 2,1% – Κινητήρια δύναμη η κατανάλωση

DZ Bank για επενδυτική βαθμίδα: Αποστολή εξετελέσθη αλλά το ράλι έχει εξαντληθεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News