Business & Finance Τρίτη 12/09/2023, 10:49
ΑΓΟΡΕΣ

Μικρές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μικρές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σταθεροποίηση και μεικτά πρόσημα καταγράφονται σήμερα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της χθεσινής ανάκαμψης, καθώς οι πενδυτές αναμένουντα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την Τετάρτη προκειμένου να προβλέψουν την επόμενη κίνηση της Fed.

Ο δείκτης Stoxx 600 σημειώνει οριακή αύξηση 0,02% με ώθηση από τις μετοχές του λιανικού εμπορίου και της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ οι ενεργειακές μετοχές διορθώνουν μετά τα χθεσινά κέρδη. 

Ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,26%, ο γαλλικός CAC 40 χάνει μόλις 0,19% και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,12%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,13%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,26%.

Οι μετοχές σημείωσαν κέρδη τη Δευτέρα, αφού η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Yellen δήλωσε ότι είναι όλο και πιο σίγουρη ότι οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό χωρίς σημαντικές ζημιές στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη για την επόμενη κίνηση νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Οι traders τιμολογούν κατά 40% την πιθανότητα να αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης το επιτόκιο στο 4%. 

Εν τω μεταξύ, στη Βρετανία η αύξηση των μισθών παρέμεινε σε επίπεδο ρεκόρ το τρίμηνο έως τον Ιούλιο, μια ακόμα ένδειξη επίμονου πληθωρισμού που συνεχίζει να πιέζει την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια. 

Η ανεργία αυξήθηκε στο 4,3%, καταγράφοντας αύξηση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τα στοιχεία του Ιουνίου, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Σε ετήσια βάση, αυξήθηκε κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας δεν παρείχαν περαιτέρω σαφήνεια σχετικά με το πιθανό επόμενο βήμα της ΒοΕ, σύμφωνα με τον James Athey, διευθυντή επενδύσεων στην Abrdn. «Η αύξηση των μισθών είναι δυσάρεστα υψηλή, αλλά όχι περισσότερο από ό,τι ανέμενε ήδη η Τράπεζα, ενώ η αγορά εργασίας παρουσίασε μια πιο σημαντική ψύξη – η οποία θα έπρεπε να είναι ο κύριος δείκτης από τους δύο».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News