Business & Finance Δευτέρα 11/09/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Με κέρδη άνω του 1% ο Nasdaq – Ανέκαμψαν οι τεχνολογικές

Wall Street: Με κέρδη άνω του 1% ο Nasdaq – Ανέκαμψαν οι τεχνολογικές

Με άνοδο έκλεισαν οι μετοχές στη Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, σε μία ιδιαίτερα σημαντική εβδομάδα, καθώς αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Αυγούστου στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές αγόρασαν ξανά τεχνολογικές μετοχές μετά την πρόσφατη πτώση τους. 

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq ενισχύθηκε 1,14% στις 13.917,89 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,67% στις 4.487,46 μονάδες. Ο Dow Jones παρουσίασε άνοδο 87,13 μονάδων ή 0,25%, κλείνοντας στις 34.663,72 μονάδες και βρίσκοντας στήριγμα στις μετοχές της Walt Disney. 

H μετοχή της Tesla ενισχύθηκε 10% από τη στιγμή που η Morgan Stanley αναβάθμισε τη μετοχή της και προέβλεψε σημαντικό ράλι χάρη στην πρόοδο που παρουσιάζει το λογισμικό της για την αυτόνομη οδήγηση. Επίσης, η μετοχή της Qualcomm ενισχύθηκε περίπου 4% αφότου η κατασκευάστρια ημιαγωγών ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι θα προμηθεύει την Apple με μόντεμ 5G για τα έξυπνα κινητά έως το 2026. 

Το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο SPDR που επενδύει σε τεχνολογικές του δείκτη S&P 500 υποχώρησε 1,5% τον Αύγουστο και 1,6% από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή. Σήμερα ωστόσο ενισχύθηκε 0,5%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 40%. 

Από τις υπόλοιπες μετοχές, η Disney ενισχύθηκε 1,3% μετά από δημοσίευμα που θέλει την εταιρεία και την Charter Communications να καταλήγουν σε συμφωνία για τον τερματισμό της διαμάχης τους. 

Το θετικό κλίμα ευνοήθηκε ακόμη περισσότερο από ένα δημοσίευμα της WSJ που αναφέρει ότι υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των διαμορφωτών πολιτικής της Fed να μην αυξηθούν τα επιτόκια στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για αλλαγή πολιτικής στο πλαίσιο της οποίας τα μέλη της νομισματικής επιτροπής της κεντρικής τράπεζας βλέπουν μικρότερη ανάγκη για νέα επιτοκιακή αύξηση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

«Φυσικά και συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος της αγοράς η σκέψη ότι η Fed έχει πιθανόν ολοκληρώσει το έργο της και τώρα προετοιμάζει τη μετάβασή της σε νέα στρατηγική. Και αυτό δίδει μία ελπίδα ότι έχουμε περάσει τα χειρότερα σε ό,τι αφορά στα εταιρικά αποτελέσματα», αναφέρει ο Ρομπ Χάουορθ της U.S. Bank. 

Oι επενδυτές περιμένουν επίσης εναγωνίως τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ μετά από μία σειρά καλύτερα του αναμενομένου μακροοικονομικά την προηγούμενη εβδομάδα, τα οποία επανέφεραν τις ανησυχίες ότι η Fed μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν. 

Την Τετάρτη και την Πέμπτη δημοσιοποιούντα τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή και παραγωγού αντίστοιχα. Πάντως, τα στοιχεία ενδεχομένως να είναι λίγο αυξημένα εξαιτίας των πιέσεων από το ενεργειακό κόστος. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News