Business & Finance Δευτέρα 11/09/2023, 19:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: «Εισαγόμενη» από την Ιαπωνία η άνοδος των αποδόσεων του ευρώ

Ομόλογα: «Εισαγόμενη» από την Ιαπωνία η άνοδος των αποδόσεων του ευρώ

Άνοδο παρουσίασαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στην αρχή της εβδομάδας, από τη στιγμή που η απόδοση του ιαπωνικού 10ετούς άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των εννέα ετών και καθώς οι traders περιμένουν την απόφαση της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,64%, μετά την άνοδο πέντε μονάδων βάσης της προηγούμενης εβδομάδας. 

«Ουσιαστικά είναι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας που καθοδήγησε σήμερα την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων», ανέφερε ο Pooja Kumra, στρατηγικός αναλυτής της TD. 

Η απόδοση του ιαπωνικού 10ετούς ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης, στο 0,70%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2014, αφότου ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Καζούο Ουέντα, είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα έχει αρκετά στοιχεία έως τα τέλη του έτους προκειμένου να αποφασίσει εάν μπορεί να βάλει ένα τέλος στην πολιτική των αρνητικών επιτοκίων. 

Ο Peter Schaffrik, στρατηγικός αναλυτής της RBC Capital Markets, ανέφερε ότι η άνοδος των ιαπωνικών αποδόσεων πίεσε ανοδικά και τις αποδόσεις του ευρώ. «Δεν υπάρχει τίποτε στην ατζέντα από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων», σημείωσε. 

Να σημειωθεί ότι οι Ιάπωνες επενδυτές είναι κορυφαίοι κάτοχοι ξένων ομολόγων, εν μέρει χάρη στα χρόνια χαμηλά ιαπωνικά επιτόκια. Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι η αύξηση των ιαπωνικών επιτοκίων θα μπορούσε να επαναπατρίσει κεφάλαια στην Ιαπωνία και να τα αποσύρει από τις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων. 

Από την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,40% με άνοδο έξι μονάδων βάσης. Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών διευρύνθηκε στις 175 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς τσίμπησε ελαφρώς στο 3,97% με το spread στις 137 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 3,6%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν και πάλι αυξημένος στα 108 εκατ.ευρώ. 

Οι επενδυτές έχουν σαφώς στραμμένο το βλέμμα τους στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. Σύμφωνα με τις αγορές παραγώγων, οι συναλλασσόμενοι δίδουν μία πιθανότητα 62% ότι η ΕΚΤ θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της και μία πιθανότητα 38% για αύξηση των 25 μονάδων βάσης. 

Πάντως, οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές στην Ευρωζώνη με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 5,3% τον Αύγουστο και την οικονομία να επιβραδύνεται, ειδικά στη Γερμανία. Η Κομισιόν αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη φέτος στο 0,8% από 1,1% που είχε δώσει στις προβλέψεις του Μαίου. 

«Παραμένουμε μία γερακίσια παύση από την ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα. Περιμένουμε ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, αφήνοντας ωστόσο ανοικτή την πόρτα για περαιτέρω αύξηση τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο Mohit Kumar, οικονομολόγος της Jefferies.

 

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News