Business & Finance Δευτέρα 11/09/2023, 17:47
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Υποδέχτηκε την επενδυτική βαθμίδα με τραπεζική βουτιά

Χρηματιστήριο Αθηνών: Υποδέχτηκε την επενδυτική βαθμίδα με τραπεζική βουτιά

Με απώλειες έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρά την αρχική ισχυρή άνοδο που σημειώθηκε στον απόηχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια. 

Η αγορά φέρεται να είχε προεξοφλήσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έχοντας καταγράψει ένα ισχυρό ράλι από τον περασμένο Οκτώβριο και η προεξόφληση αυτή, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για τις οικονομικές συνέπειες των φυσικών καταστροφών δεν ενθάρρυνε τους επενδυτές.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ η Goldman Sachs χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα θετική για τις εγχώριες τράπεζες την αναβάθμιση σε status επενδυτικής βαθμίδας.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.250,59 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,71%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.282,65 μονάδες (+1,84%) και κατώτερη τιμή στις 1.247,02 μονάδες (-0,99%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 139,61 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 57,13 εκατ. αφορούσαν συναλλαγές σε πακέτα, ενώ διακινήθηκαν 23.585.193 μετοχές. Σφυροκόπημα δέχτηκαν οι τραπεζικές μετοχές και κυρίως η Πειραιώς και η Εθνική με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει βουτιά 2,78%.

Οι εκτιμήσεις για την επενδυτική βαθμίδα

Ο οίκος DBRS Ratings αναβάθμισε την ελληνική οικονομία στην κατηγορία ΒΒΒ (low) με σταθερές προοπτικές από ΒΒ (high) με σταθερές προοπτικές. Η αγορά, πάντως, έχει προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχοντας καταγράψει ένα ισχυρό ράλι από τον περασμένο Οκτώβριο.

Όπως εξηγεί η Goldman Sachs, η DBRS -η οποία αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας στο BBB (low) από BB (high) την Παρασκευή- είναι ένας από τους τέσσερις μεγάλους οίκους τους οποίους χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αποφασίσει τους όρους υπό τους οποίους γίνονται αποδεκτά τα κρατικά ομόλογα ως collateral. Ωστόσο, όπως προβλέπει η μεθοδολογία πολλών δεικτών ομολόγων, απαιτείται τουλάχιστον μία ακόμα αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από τις S&P, Fitch ή Moody’s. 

Η επόμενη αξιολόγηση είναι στις 15 Σεπτεμβρίου από τη Moody’s, η οποία όμως έχει κατατάξει την Ελλάδα δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική (Ba3, με θετικές προοπτικές). Ακολουθεί, στις 20 Οκτωβρίου, η Statandard & Poors, η οποία έχει κατατάξει την Ελλάδα μία μόλις βαθμίδα πιο χαμηλά από την επενδυτική και θεωρείται πολύ πιθανό να αναβαθμίσει την Ελλάδα, με δεδομένο ότι έχει δώσει θετικές προοπτικές. 

Παράλληλα, οι καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία εγείρουν ανησυχίες στο δημοσιονομικό μέτωπο και μέλλει να φανεί πόσο αυτές οι εξελίξεις θα επηρεάσουν το success story της ελληνικής οικονομίας. Στο άμεσο μέλλον, εκτιμούν αναλυτές, είναι πιθανό να επηρεαστεί αρνητικά το ΑΕΠ του 2023 λόγω των καταστροφών στην αγροτική παραγωγή και των διακοπών δραστηριότητας σε παραγωγικές μονάδες. Μόνο η αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών θα ανεβάσει τον λογαριασμό στα ύψη.

Όπως σημειώνει η Eurobank Equities, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχει αναγνωριστεί ως ένας καταλύτης για την προσέλκυση επενδυτικών ροών, τη βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά και τη μείωση του risk premium. Και ενώ η Ελλάδα πράγματι αναβαθμίστηκε από την Scope και την DBRS, οι αναλυτές επισημαίνουν  ότι οι επενδυτές κυρίως εστιάζουν στους μεγάλους οίκους αξιολόγησης (S&P, Fitch, Moody’s), και άρα, ο καταλύτης έχει και άλλο δρόμο να διανύσει.

Κάθε μείωση του κόστους κεφαλαίου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα μεταφράζεται σε περιθώριο ανόδου 13% για τις μετοχές, με την Eurobank Equities να εκτιμά ότι οι μετοχές που θα μπουν στον MSCI Standard index θα ωφεληθούν από τη μείωση του κόστους κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα, άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ καθώς και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη νομισματική της πολιτική που θα ανακοινωθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αλλά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη για την επόμενη κίνηση νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Οι traders τιμολογούν κατά 40% την πιθανότητα να αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης το επιτόκιο στο 4%.

ΧΑ : Η εικόνα στο ταμπλό

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,88%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,70%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Σαράντης (+1,51%), της Coca Cola HBC (+1,27%), του ΟΠΑΠ (+1,23%), της Jumbo (+1,16%) και της Viohalco (+1,09%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-4,45%), της Εθνικής (-3,16%), της Elvalhalcor (-2,87%) και της Alpha Bank (-2,61%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες του Εμπορίου (+1,40%) και των Τροφίμων (+1,25%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-2,78%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-1,58%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 7.167.882 και 4.129.781 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Jumbo με 61,05 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 10,38 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 40 μετοχές, 64 πτωτικά και 11 παρέμειναν σταθερές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Τι σημαίνει η αναβάθμιση από την DBRS για τις τράπεζες

DBRS: Αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα

Eurobank Equities: Συστήνει αύξηση θέσεων στο ΧΑ μετά την επενδυτική βαθμίδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News