Business & Finance Δευτέρα 11/09/2023, 11:14
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε ανοδική ρότα μετά το investment grade

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε ανοδική ρότα μετά το investment grade

Με σημαντικά κέρδη υποδέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από την DBRS στην επενδυτική βαθμίδα, μετά από μια περίοδο διόρθωσης και έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ο οίκος DBRS Ratings αναβάθμισε την ελληνική οικονομία στην κατηγορία ΒΒΒ (low) με σταθερές προοπτικές από ΒΒ (high) με σταθερές προοπτικές. Η αγορά, πάντως, έχει προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχοντας καταγράψει ένα ισχυρό ράλι από τον περασμένο Οκτώβριο.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.272,3 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,02% με την αξία των συναλλαγών στα 15 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,75%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (+2,32%), της Alpha Bank (+2,13%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,92%) και της Πειραιώς (+1,63%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-1,60%), της Quest (-0,81%) και του ΟΛΠ (-0,64%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (+1,93%) και των Τραπεζών (+1,75%), ενώ οριακή πτώση σημειώνει ο δείκτης των Τηλεπικοινωνιων (-0,07%). Ανοδικά κινούνται 73 μετοχές, 11 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές.

Όπως σημειώνει η Eurobank Equities, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχει αναγνωριστεί ως ένας καταλύτης για την προσέλκυση επενδυτικών ροών, τη βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά και τη μείωση του risk premium. Και ενώ η Ελλάδα πράγματι αναβαθμίστηκε από την Scope και την DBRS, οι αναλυτές επισημαίνουν  ότι οι επενδυτές κυρίως εστιάζουν στους μεγάλους οίκους αξιολόγησης (S&P, Fitch, Moody’s), και άρα, ο καταλύτης έχει και άλλο δρόμο να διανύσει.

Κάθε μείωση του κόστους κεφαλαίου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα μεταφράζεται σε περιθώριο ανόδου 13% για τις μετοχές, με την Eurobank Equities να εκτιμά ότι οι μετοχές που θα μπουν στον MSCI Standard index θα ωφεληθούν από τη μείωση του κόστους κεφαλαίου.

Στον αντίποδα, οι καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία εγείρουν ανησυχίες στο δημοσιονομικό μέτωπο και μέλλει πόσο αυτές οι εξελίξεις θα επηρεάσουν το success story της ελληνικής οικονομίας. Στο άμεσο μέλλον, εκτιμούν αναλυτές, είναι πιθανό να επηρεαστεί αρνητικά το ΑΕΠ του 2023 λόγω των καταστροφών στην αγροτική παραγωγή και των διακοπών δραστηριότητας σε παραγωγικές μονάδες. Μόνο η αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών θα ανεβάσει τον λογαριασμό στα ύψη.

Την ίδια ώρα, άνοδο καταγράφουν και οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ καθώς και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη νομισματική της πολιτική που θα ανακοινωθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αλλά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη για την επόμενη κίνηση νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Οι traders τιμολογούν κατά 40% την πιθανότητα να αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης το επιτόκιο στο 4%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurobank Equities: Συστήνει αύξηση θέσεων στο ΧΑ μετά την επενδυτική βαθμίδα

DBRS: Αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα

Τι φέρνει για το Χρηματιστήριο Αθηνών η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News