Business & Finance Παρασκευή 8/09/2023, 22:16
ΑΓΟΡΕΣ

Κρυπτονομίσματα: Οκτώ ανταλλακτήρια χειρίζονται το 90% του συνολικού όγκου συναλλαγών

Κρυπτονομίσματα: Οκτώ ανταλλακτήρια χειρίζονται το 90% του συνολικού όγκου συναλλαγών

Στις αγορές κρυπτονομισμάτων, η ρευστότητα είναι υπερσυγκεντρωμένη και με την πάροδο του χρόνου αυτό αυξάνεται με αποτέλεσμα σχεδόν το σύνολο της να βρίσκεται σε μόλις οκτώ ανταλλακτήρια.

Οι οκτώ κορυφαίες πλατφόρμες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 92% του συνόλου με βάση το δείκτη που παρακολουθεί την τιμή ζήτησης και την τιμή πώλησης σε ένα εύρος 10% από την μέση τιμή και το 90% του όγκου, σύμφωνα με την Kaiko. Η Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, αντιπροσώπευε φέτος πάνω από το 30% του βάθους της παγκόσμιας αγοράς και πάνω από το 60% του παγκόσμιου όγκου συναλλαγών. Εκτός από την Binance, ο κατάλογος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τις Coinbase, OKX και Huobi. 

«Οι εξαιρετικά συγκεντρωμένες αγορές κρυπτονομισμάτων είναι τόσο καλό, όσο και κακό, πράγμα. Υπάρχει αναμφίβολα έλλειψη ρευστότητας, η οποία όταν κατανέμεται σε πολλά χρηματιστήρια μπορεί να επιδεινώσει τη μεταβλητότητα και να διαταράξει τη διαδικασία προσδιορισμού του τιμήματος», έγραψαν οι Dessislava Aubert και Clara Medalie της Kaiko. 

«Οι φυσικές δυνάμεις της αγοράς έχουν αναπόφευκτα οδηγήσει σε αυξανόμενη συγκέντρωση αυτής της ρευστότητας σε μια μικρή ομάδα πλατφόρμες, γεγονός που ωφελεί τον μέσο επενδυτή. Ωστόσο, οι εξαιρετικά συγκεντρωμένες αγορές κρυπτονομισμάτων μπορούν να δημιουργήσουν εστίας αποτυχίας για τον κλάδο (π.χ.: η κατάρρευση της FTX)», πρόσθεσαν.

Πλήθος επενδυτών που έχασαν δισεκατομμύρια δολάρια εγκατέλειψαν μαζικά την αγορά μετά την περσινή κατάρρευση των τιμών και την πτώση πολλών προηγουμένως σημαντικών επιχειρήσεων του κλάδου. Πολλοί αναλυτές του κλάδου έχουν δώσει μεγάλη προσοχή στα μέτρα ρευστότητας και στους όγκους συναλλαγών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κινήσεις, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, μπορεί να είναι υπερβολικές όταν οι όγκοι συναλλαγών είναι μικρότεροι. 

Τον Αύγουστο, οι όγκοι συναλλαγών μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους, ένα ακόμη σημάδι εξασθένισης του ενδιαφέροντος των επενδυτών, αν ως γεγονός απετέλεσε έκπληξη, δεδομένης της πληθώρας θετικών ειδήσεων που αφορούσαν τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένου του υπερβάλλοντος ενθουσιασμού για ένα πιθανό Bitcoin ETF. Ο συνδυασμένος μηνιαίος όγκος των λεγόμενων συναλλαγών spot και παραγώγων μειώθηκε κατά 11,5% στα 2,09 τρισεκατομμύρια δολάρια και ήταν το δεύτερο χαμηλότερο μηνιαίο σύνολο από τον Οκτώβριο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η CCData. 

Η μεταβλητότητα στις αγορές κρυπτογράφησης είχε παραμείνει υποτονική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με το Bitcoin να διαπραγματεύεται εντός ενός στενού εύρους τιμών επί μήνες. Ωστόσο, η επταήμερη μεταβλητότητα του νομίσματος αυτή την εβδομάδα κυμάνθηκε σε υψηλά τριών μηνών. Το Bitcoin την Παρασκευή διαπραγματευόταν με μικρή μεταβολή γύρω στα 25.800 δολάρια. 

«Η αστάθεια της αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες σηματοδοτεί την αλλαγή του περιβάλλοντος μεταβλητότητας στην BTC. Το φετινό καλοκαίρι παρατηρήθηκε ασυνήθιστα χαμηλή μεταβλητότητα και ενώ οι τιμές δεν έχουν δει ακόμη κάποια σημαντική διάσπαση μετά την ώθηση προς τα κάτω στις 17 Αυγούστου, η αναρρίχηση της ημερήσιας μεταβλητότητας επαναφέρει τη συμμετοχή των διψασμένων για όγκο συναλλαγών ημερήσιων εμπόρων», έγραψαν οι Anders Helseth και Vetle Lunde της K33. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News