Business & Finance Παρασκευή 8/09/2023, 20:34
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Mε πτώση οι αποδόσεις, αλλά συγκρατημένοι οι επενδυτές

Ομόλογα: Mε πτώση οι αποδόσεις, αλλά συγκρατημένοι οι επενδυτές

Με πτώση έκλεισαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, όμως οι επενδυτές παραμένουν συγκρατημένοι για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ, με πολλούς να αυξάνουν τα στοιχήματά τους για νέα επιτοκιακή αύξηση. 

Το ράλι των τιμών πετρελαίου και τα δυναμικά στοιχεία στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι ο κλάδος παροχής υπηρεσιών αναπτύχθηκε περισσότερο του αναμενομένου τον Αύγουστο έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες ότι οι κεντρικές τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν να κάνουν περισσότερα για να κερδίσουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού. 

Οι αγορές χρήματος δίδουν μία πιθανότητα 40% για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας από 20% μία εβδομάδα πριν. 

Οικονομολόγοι στο τελευταίο poll του Reuters αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση στις 14 Σεπτεμβρίου, όμως το ήμισυ εξ αυτών περιμένει μία ακόμη επιτοκιακή αύξηση έως το τέλος του έτους. 

«Πιστεύουμε ότι το σημερινό οικονομικό περιβάλλον δικαιολογεί μία παύση», αναφέρει αναλυτής της Radobank.   

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 1,7 μονάδες βάσης στο 2,60%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης. 

Αναλυτές περιμένουν επίσης ότι οι διαμορφωτές πολιτικής θα αρχίσουν μία συζήτηση σχετικά με την επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης του τεράστιου χαρτοφυλακίου της ΕΚΤ βάζοντας ένα χρονικό όριο στις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, έως τα τέλη του 2024. 

Mία τέτοια κίνηση ωστόσο θα μπορούσε να επηρεάσει τα spreads μεταξύ ομολόγων του πυρήνα και ευρωπεριφέρειας. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε μία μονάδα βάσης, στο 4,34% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 173 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, οι κινήσεις είναι οριακές με πολύ περιορισμένο όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ μόλις στα 38 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,95% με το spread στις 139 μονάδες βάσης, ενώ του πενταετούς στο 3,59%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News