Business & Finance Παρασκευή 8/09/2023, 17:48
ΕΝΟΨΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ DBRS

Ριμπάουντ στο Χρηματιστήριο μετά την «επεισοδιακή» συνεδρίαση

Ριμπάουντ στο Χρηματιστήριο μετά την «επεισοδιακή» συνεδρίαση

Με άλμα σχεδόν 1% κλείνει η «επεισοδιακή» συνεδρίαση στη Λεωφόρο Αθηνών, έπειτα από έντονα σκαμπανεβάσματα που κατευνάστηκαν απότομα με την παρέμβαση των αγοραστών. Το κλίμα άλλαξε ενόψει της αποψινής αξιολόγησης από τον οίκο DBRS, ο οποίος τοποθετεί την ελληνική οικονομία ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. 

Ο γενικός δείκτης έπειτα από έντονη πτώση διαμορφώθηκε τελικά στις 1.259,5 μονάδες, σε ένα εντυπωσιακό ριμπάουντ από τη χθεσινή συνεδρίαση, αλλά και την ατμόσφαιρα που επικρατούσε σήμερα το πρωί. O τζίρος διαμορφώθηκε στα 89,18 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, όμως οι απώλειες ξεπερνούν το 3%, με αποτέλεσμα να πρόκειται για τις χειρότερες εβδομαδιαίες απώλειες των τελευταίων μηνών. Ο τραπεζικός δείκτης δέχθηκε ισχυρό πλήγμα με εβδομαδιαίες απώλειες 4,5%.

Στη σημερινή συνεδρίαση, όμως, οι τράπεζες έγιναν καταλύτης, με τον σχετικό δείκτη να επανέρχεται πλήρως από τη χθεσινή διόρθωση με άνοδο 2,19%. Η μετοχή της Εθνικής κατέγραψε κέρδη άνω του 4%, της Πειραιώς άνω του 3% και της Alpha Bank περίπου 2,4%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 1,03% με ώθηση από την ΕΥΔΑΠ (1,9%), τη Viohalco (1,57%) και την Coca Cola HBC (1.51%).

«Αναστροφή» από την πρωινή απαισιοδοξία έκαναν και οι ευρωαγορές, που αυτή την ώρα εμφανίζουν περιορισμένα κέρδη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο περίπου 0,16%.

Αντίστροφη μέτρηση για τον DBRS

Σήμερα το βράδυ, η ελληνική οικονομία περνά το πρώτο μεγάλο τεστ της σεζόν με τον οίκο DBRS. Στην αγορά υπάρχουν «δεύτερες σκέψεις» εάν ο οίκος θα δώσει την «πολυπόθητη» επενδυτική βαθμίδα ή απλά θα προχωρήσει σε αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν αυτό συμβεί, η επενδυτική βαθμίδα θεωρείται θέμα χρόνου.

Επιπλέον αβεβαιότητα σπείρει το κύμα κακοκαιρίας Daniel που πλήττει τη χώρα. Η διαδικασία της καταγραφής των ζημιών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά προς το παρόν φαίνεται πως oι ζημιές από την κακοκαιρία θα πλήξουν τον φετινό κρατικό προϋπολογισμό. Μάλιστα, η αναβολή των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν πέρασε απαρατήρητη στους επενδυτές.

Πάντως, η φετινή υπεραπόδοση του Χ.Α. έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες και πλέον χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση εξωγενών ή ενδογενών «ολισθημάτων».

moneryeview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Κόφτης» στα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας λόγω Daniel

Οι εκτιμήσεις για την παραχώρηση της Αττικής Οδού στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στο 2,7% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο – Εκτίναξη 10,7% στις τιμές τροφίμων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News