Business & Finance Παρασκευή 8/09/2023, 11:20
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στασιμότητα περιμένοντας την DBRS

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στασιμότητα περιμένοντας την DBRS

Σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα κινείται η αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, προσπαθώντας να αντιδράσει ανοδικά μετά τη χθεσινή ισχυρή υποχώρηση, η οποία οδήγησε το Χ.Α. στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 28 Ιουνίου. Οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη σημερινή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο DBRS.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.250,5 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,24% με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 9 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,63%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (+1,15%), της Ελλάκτωρ (+1,14%), της Aegean (+1,11%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,96%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών (-1,76%), της Autohellas (-1,30%), της Motor Oil (-1,12%) και της Viohalco (-1,10%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (+1,37%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+0,42%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Τεχνολογίας (-1,49%) και των Πρώτων Υλών (-1,13%).

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως πίσω από το απότομο sell-off ίσως βρίσκεται η αλλαγή κάποιων θετικών προσδοκιών, η οποία δημιούργησε ευκαιρία για κατοχύρωση των υψηλών κερδών που έχουν καταγραφεί από τις ελληνικές μετοχές. Ειδικότερα, στην αγορά υπάρχουν «δεύτερες σκέψεις» σχετικά με το εάν η DBRS θα δώσει σήμερα την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, ή απλά θα προχωρήσει σε αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν αυτό συμβεί, η επενδυτική βαθμίδα παραμένει θέμα χρόνου. Tο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα ήρθε να προστεθεί στις πυρκαγιές, δημιουργώντας επιπλέον αβεβαιότητα σχετικά με τις συνέπειες στην ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, στις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού ήρθε να προστεθεί το δραματικό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες – και αυτά δημιουργούν αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία. Εξάλλου, δεν πέρασε απαρατήρητη στους επενδυτές η αναβολή των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ λόγω των εξελίξεων και η πιθανότητα να αλλάξουν λόγω των νέων δεδομένων που μπορεί να υπάρχουν στο δημοσιονομικό μέτωπο. Πάντως, η φετινή υπεραπόδοση του Χ.Α. έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες και πλέον χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση εξωγενών ή ενδογενών «ολισθημάτων».

Την ίδια ώρα, πτωτικά κινούνται πλέον τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ήπια άνοδο στο άνοιγμα. Οι επενδυτές αξιολογούν την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τον επίμονο πληθωρισμό στην περιοχή, με τις κεντρικές τράπεζες να αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το ενδιαφέρον την επόμενη εβδομάδα θα στραφεί στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Πτώση του Nasdaq για τέταρτη συνεδρίαση – Φόβος νέων επιτοκιακών αυξήσεων

Ευρωπαϊκές μετοχές: 7 ημέρες απωλειών – Η πιο παρατεταμένη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2018

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News