Business & Finance Παρασκευή 8/09/2023, 10:54
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Οριακή άνοδος μετά το σερί απωλειών

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Οριακή άνοδος μετά το σερί απωλειών

Ηπια ανοδικά κινούνται την Παρασκευή οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, περιορίζοντας τις ευρωπαϊκές απώλειες και ανακόπτωντας  το μεγαλύτερο πτωτικό σερί (επτά συνεδριάσεις με αρνητικό πρόσημο) από τον Φεβρουάριο του 2018. Οδηγός της μικρής αυτής ανάκαμψης είναι οι μετοχές κατανάλωσης και λιανεμπορίου.  

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,05% με τις μετοχές της τεχνολογίας ανακάμπτουν από τις απότομες απώλειες της Πέμπτης που οφείλονταν στην πτώση της Apple Inc. εν μέσω ανησυχιών για τους κινεζικούς περιορισμούς στη χρήση των iPhones σε κυβερνητικά υποστηριζόμενες υπηρεσίες και κρατικές εταιρείες. 
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης οδεύει προς εβδομαδιαίες απώλειες για πρώτη φροά μετά από τρεις εβδομάδες, καθώς το φετινό ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών εξασθενεί.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,07% στις 15.730,6 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,12% στις 7.204,4 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει κέρδη 0,08% στις 7.447,5 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται μόλις 0,05%. 

Οι επενδυτές αξιολογούν την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τον επίμονο πληθωρισμό στην περιοχή, με τις κεντρικές τράπεζες να αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το ενδιαφέρον την επόμενη εβδομάδα θα στραφεί στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

«Ήταν μια μεταβατική εβδομάδα, με κυρίως αποκομιδή κερδών από την προηγούμενη», δήλωσε ο Ricardo Gil, επικεφαλής της κατανομής περιουσιακών στοιχείων στην Trea Asset Management. «Το πραγματικό ξεκίνημα της επιστροφής από το καλοκαίρι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και οι επενδυτές θα αρχίσουν σύντομα να εξετάζουν την τοποθέτηση των χαρτοφυλακίων για το τέλος του έτους». Οι ευρωπαϊκές μετοχές γνώρισαν την 26η εβδομάδα εκροών στα 66 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με σημείωμα της Band of America που επικαλείται στοιχεία της EPFR Global.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News