Business & Finance Πέμπτη 7/09/2023, 19:56
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πτωτικό γύρισμα για τις αποδόσεις – Παραμένει ο φόβος του πληθωρισμού

Ομόλογα: Πτωτικό γύρισμα για τις αποδόσεις – Παραμένει ο φόβος του πληθωρισμού

Σε πτώση γύρισαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, όμως οι συναλλασσόμενοι παραμένουν νευρικοί και ανήσυχοι ως προς τον πληθωρισμό και την επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης. 

Οι επενδυτές έχουν προσαρμόσει τις θέσεις τους εν όψει της συνεδρίασης της EKT την επόμενη εβδομάδα, με τις αγορές να αυξάνουν τα στοιχήματά τους σε μία αύξηση των 25 μονάδων βάσης, παρότι οι πιθανότητες που δίδουν εξακολουθούν να είναι μικρότερες από 50%. 

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία υποχώρησε περισσότερο του αναμενομένου τον Ιούλιο, γεγονός που επιβεβαιώνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομίες της Ευρώπης. «Η Γερμανία έχει προβλήματα που επεκτείνονται πέραν της κυκλικής επιβράδυνσης, υψηλές τιμές ενέργειας και εξασθενημένη ζήτηση από την Κίνα», αναφέρει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 3,5 μονάδες βάσης, στο 2,62%, διακόπτοντας την ανοδική πορεία των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων. Στην αρχή της συνεδρίασης ωστόσο άγγιξε το 2,66% που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Αυγούστου. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε 5,5 μονάδες στο 4,35% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 172 μονάδες βάσης, αφού όμως αρχικά έφθασαν έως τις 175, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Ιουλίου. 

Αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι τα spreads της Ιταλίας και της Πορτογαλίας παραμένουν υπερβολικά «σφιχτά» με βάση τα θεμελιώδη των οικονομιών τους και βάσει των προβλέψεων για την ανάπτυξη, τον προϋπολογισμό και τον πληθωρισμό. 

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ εκτινάχθηκε στα 364 εκατ.ευρώ, με την απόδοση του 10ετούς να κλείνει μεν στο 3,96%, χαμηλότερα από χθες αλλά ενδοσυνεδριακά να κάνει μεγάλη κίνηση και να ξεπερνά το 4%. Στην πενταετία, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,62%. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News