Business & Finance Πέμπτη 7/09/2023, 15:43
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρές πιέσεις στις 1.250 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρές πιέσεις στις 1.250 μονάδες

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τιμές των μετοχών καθώς εντάθηκαν ξαφνικά οι αρχικές ρευστοποιήσεις, οδηγώντας την αγορά προς τα επίπεδα των 1.250 μονάδων. O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.253,11 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,60% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 63 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 2,6%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Jumbo (+1,77%), Coca Cola HBC (+0,35%) και της ΕΥΔΑΠ (+0,32%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών (-6,04%), της Ελλάκτωρ (-5,45%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-4,51%) και της Πειραιώς (-3,78%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+1,18%) και των τροφίμων (+0,24%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Κατασκευών (-3,28%), των Πρώτων Υλών (-3,10%) και του Πετρελαίου (-3,05%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Πειραιώς με 4.013.792 και 3.023.650 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Πειραιώς με 9,20 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 5,63 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 17 μετοχές, 100 πτωτικά και 6 παραμένουν σταθερές.

Το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται κυρίως πτωτικά στις τελευταίες συνεδριάσεις, υποχωρώντας κάτω από τις 1.300 μονάδες και αναζητώντας στήριξη στις 1.260 μονάδες, καθώς αναδιατάχθηκε η βραχυχρόνια επενδυτική στρατηγική (στάση αναμονής από τους αγοραστές, κλείσιμο θέσεων «long» από όσους κινούνται με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα).

Πάντως, οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να αναφέρονται εγκωμιαστικά στο ΧΑ. Η BofA ξεκίνησε να καλύπτει τις ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών και η Jefferies αναπροσάρμοσε τις τιμές – στόχους των μετοχών τους. Ομως, η Wood θεωρεί ότι συντρέχουν λόγοι να χαμηλώσει ο αναπτυξιακός πήχυς για την ελληνική οικονομία, αναθεωρώντας στο 2,8% τη φετινή επίδοση, καθώς θεωρεί ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα επιβραδύνουν την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ οι καταστροφές από τις πυρκαγιές θα αφαιρέσουν μέρος του ΑΕΠ.

Καταλυτικής σημασίας αποτελούν οι ετυμηγορίες της καναδικής DBRS αύριο Παρασκευή και της Moody’s στις 15/9 με την ελπίδα για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σε αυτή την περίπτωση, ο ΓΔ θα επανέλθει στις 1.300 μονάδες με προσδοκίες για προσέγγιση της περιοχής των 1.380 μονάδων το επόμενο διάστημα. Στο αντίθετο ενδεχόμενο, αναλυτές εκτιμούν ότι ο Γενικός Δείκτης θα αναζητήσει τη στήριξη στις 1.250 μονάδες ή και χαμηλότερα.

Την ίδια ώρα, μεικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα στοιχεια για την ανάπτυξη που έδειξα οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους στην Ευρωζώνη σε τριμηνιαία βάση, ενώ αναθεωρούνται επί τα χείρω οι προκαταρκτικές προβλέψεις για ανάπτυξη 0,3%.

Παρότι τα σενάρια περί ύφεσης που αναμένονταν ευρέως πέρυσι διαψεύστηκαν, η Ευρωζώνη φαίνεται πως συνεχίζει να κλίνει οριακά υπέρ της ανάπτυξης. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το πρώτο τρίμηνο του έτους η Ευρωζώνη είχε αναπτυχθεί επίσης κατά 0,1%.

Μάλιστα, οι μεγαλύτερες θετικές μεταβολές σε τριμηνιαία βάση καταγράφηκαν στη Λιθουανία (2,9%), στη Σλοβενία (1,4%) και την Ελλάδα (1,3%). Αντιθέτως, μεγαλύτερη συρρίκνωση σημειώθηκε στην Πολωνία (-2,2%), τη Σουηδία (0,8%) και την Αυστρία (0,7%).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurostat: Οριακή η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και το β’ τρίμηνο

Aegean: Κέρδη 37,1 εκατ. στο α΄ 6μηνο – Μετέφερε 6,7 εκατ. επιβάτες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News