Business & Finance Πέμπτη 7/09/2023, 11:22
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προβάδισμα πωλητών στη ζώνη των 1.260 μονάδων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προβάδισμα πωλητών στη ζώνη των 1.260 μονάδων

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται και σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών στο άνοιγμα της συνεδρίασης, εν μέσω μικρής υποχώρησης των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες αναμένουν την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ και την απασχόληση.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.262,3 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,88% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 12 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Quest (-4,33%),του ΟΛΠ (-2,00%) και της Eurobank (-0,63%). Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της Jumbo με άνω του 1%, αλλά και της Ελλάκτωρ. 

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+0,86%) και του Εμπορίου (+0,57%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Τεχνολογίας (-1,36%) και της Υγείας (-1,25%).

Το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται κυρίως πτωτικά στις τελευταίες συνεδριάσεις, υποχωρώντας κάτω από τις 1.300 μονάδες και αναζητώντας στήριξη στις 1.260 μονάδες, καθώς αναδιατάχθηκε η βραχυχρόνια επενδυτική στρατηγική (στάση αναμονής από τους αγοραστές, κλείσιμο θέσεων «long» από όσους κινούνται με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα).

Πάντως, οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να αναφέρονται εγκωμιαστικά στο ΧΑ. Η BofA ξεκίνησε να καλύπτει τις ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών και η Jefferies αναπροσάρμοσε τις τιμές – στόχους των μετοχών τους. Ομως, η Wood θεωρεί ότι συντρέχουν λόγοι να χαμηλώσει ο αναπτυξιακός πήχυς για την ελληνική οικονομία, αναθεωρώντας στο 2,8% τη φετινή επίδοση, καθώς θεωρεί ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα επιβραδύνουν την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ οι καταστροφές από τις πυρκαγιές θα αφαιρέσουν μέρος του ΑΕΠ.

Καταλυτικής σημασίας αποτελούν οι ετυμηγορές της καναδικής DBRS αύριο Παρασκευή και της Moody’s στις 15/9 με την ελπίδα για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σε αυτή την περίπτωση, ο ΓΔ θα επανέλθει στις 1.300 μονάδες με προσδοκίες για προσέγγιση της περιοχής των 1.380 μονάδων το επόμενο διάστημα. Στο αντίθετο ενδεχόμενο, αναλυτές εκτιμούν ότι ο Γενικός Δείκτης θα αναζητήσει τη στήριξη στις 1.250 μονάδες ή και χαμηλότερα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Νέες απώλειες με φόντο τα αδύναμα μάκρο

Wall Street: Τρίτη ημέρα απωλειών για τον Nasdaq – Υποχωρεί ξανά ο Dow 200 μονάδες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News