Business & Finance Πέμπτη 7/09/2023, 10:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Νέες απώλειες με φόντο τα αδύναμα μάκρο

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Νέες απώλειες με φόντο τα αδύναμα μάκρο

Πτώση για έβδομη συνεδρίαση καταγράφουν οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια,  οδεύοντας προς το μεγαλύτερο σερί απωλειών από το 2018, καθώς τα οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία ενέτειναν περαιτέρω τις ανησυχίες για την κατάσταση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί κατά 0,45% με σχεδόν όλους τους υποδείκτες να σημειώνουν απώλειες, ενώ οι τομείς της τεχνολογίας και των βασικών πόρων καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση. 

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,3% στις 15.691 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει μικρές απώλειες 0,1% στις 7.181,9 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,4% στις 7.397 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει οριακές απώλειες 0,02%. 

Οι τεχνολογικές μετοχές υποχώρησαν αφού η Κίνα προσπάθησε να επεκτείνει την απαγόρευση της χρήσης των iPhones της Apple σε κρατικές υπηρεσίες και κυβερνητικούς οργανισμούς. Οι προμηθευτές της Apple, όπως η STMicroelectronics NV, υποχώρησαν στον απόηχο της είδησης.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,8% σε σχέση με τον Ιούνιο, με τα κεφαλαιουχικά και καταναλωτικά αγαθά να αποτελούν το μεγαλύτερο βαρίδι. Οι αναλυτές περίμεναν μείωση 0,4% για τη βιομηχανική παραγωγή, η οποία διαμορφώθηκε τελικά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο. Τα γερμανικά εργοστάσια πλήττονται από την χαμηλή ζήτηση από την Κίνα, τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, τα υψηλότερα επιτόκια και τις παρατεταμένες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ και την απασχόληση ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πυκνώνουν τα σύννεφα στη Γερμανία: Νέα πτώση της βιομηχανικής παραγωγής

Wall Street: Τρίτη ημέρα απωλειών για τον Nasdaq – Υποχωρεί ξανά ο Dow 200 μονάδες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News