Business & Finance Τετάρτη 6/09/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Τρίτη ημέρα απωλειών για τον Nasdaq – Υποχωρεί ξανά ο Dow 200 μονάδες

Wall Street: Τρίτη ημέρα απωλειών για τον Nasdaq – Υποχωρεί ξανά ο Dow 200 μονάδες

Με πτώση έκλεισε η Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, συνεχίζοντας το υποτονικό ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί να μην έχει ολοκληρώσει ακόμη τις επιτοκιακές της αυξήσεις. 

Ο Dow υποχώρησε 198,78 μονάδες ή 0,57% κλείνοντας στις 34.443,19 μονάδες. Ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 0,7% για να τερματίσει στις 4.465,48 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 1,06% στις 13.872,47 μονάδες. 

Οι ομολογιακές αποδόσεις αυξήθηκαν και σήμερα, περιορίζοντας την τάση ανάληψης ρίσκου. Η απόδοση του αμερικανικού διετούς αυξήθηκε περισσότερο από πέντε μονάδες βάσης, ξεπερνώντας το επίπεδο του 5%. 

Δεχόμενες πιέσεις από την προοπτική αύξησης των επιτοκίων, οι μετοχές τεχνολογίας σημείωσαν τις χειρότερες επιδόσεις. Η μετοχές με τη μεγαλύτερη πτώση Nvidia και Apple υποχώρησαν περισσότερο από 3% εκάστη. Μαζί με την Apple, και η μετοχές των Amgen και Boeing υποχώρησαν περισσότερο από 2% ασκώντας πιέσεις στο Dow. 

H σημερινή άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων συνέπεσε με τα ισχυρότερα του αναμενομένου οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ που επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων. «Ο δείκτης ISM για τις υπηρεσίες ενισχύει τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών. Η δυναμική ανάπτυξη και ο επίμονος πληθωρισμός συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στη Fed», σημειώνει ο Adam Crisafulli της Vital Knowledge.

Ο επιμέρους δείκτης για τις τιμές του κλάδου υπηρεσιών ενισχύθηκε 2,1 μονάδες στο 58,9 τον Αύγουστο. Αντίστοιχα, οι τιμές στον κλάδο μεταποίησης αυξήθηκαν κατά 5,8 μονάδες στο στο 48,4. Παρότι το 50 θεωρείται ορόσημο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, η αύξηση των επιμέρους δεικτών δείχνει ότι έχουμε επιστροφή σε ανοδική τάση όσον αφορά στις τιμές. 

Μετά τα νέα στοιχεία για τις υπηρεσίες, η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων από την Fed στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου αυξήθηκαν στο 41% παρότι υπάρχει μία πιθανότητα 93% να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αυτό το μήνα. 

Επιπλέον, το τελευταίο Μπεζ Βιβλίο της Fed έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία παρουσίασε μέτρια ανάπτυξη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και βραδύτερο ρυθμό αύξησης των τιμών. 

Νωρίς σήμερα, η επικεφαλής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Βοστώνης, Susan Collins ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική ως τις περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις, παρότι υπογράμμισε ότι θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν νέες αυξήσεις εάν αυτό δείξουν τα μακροοικονομικά στοιχεία. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News