Business & Finance Τετάρτη 6/09/2023, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε υψηλό δύο εβδομάδων οι αποδόσεις του ευρώ – Μία ανάσα από το 4% του ελληνικού 10ετούς

Ομόλογα: Σε υψηλό δύο εβδομάδων οι αποδόσεις του ευρώ – Μία ανάσα από το 4% του ελληνικού 10ετούς

Υψηλό δύο εβδομάδων άγγιξαν ξανά οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, μετά την έρευνα της ΕΚΤ που έδειξε ότι οι καταναλωτικές πληθωριστικές προσδοκίες είναι αυξημένες, γεγονός που ενισχύει το σενάριο μίας ακόμη επιτοκιακής αύξησης στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε περαιτέρω άνοδο από τη στιγμή που τα νέα στοιχεία για τον κλάδο υπηρεσιών έδειξαν απρόσμενη ανάπτυξη τον Αύγουστο με ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν σταθερές. Η Althea Spinozzi, στρατηγική αναλύτρια της Saxo, απέδωσε την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων στις ΗΠΑ και στις νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων ύψους 37 δισ.δολαρίων. 

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Νοτ, δήλωσε ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν υπερβολικά κατά μίας νέας επιτοκιακής αύξησης από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης και υπάρχει ο κίνδυνος να υποτιμήσουν την πιθανότητα να συμβεί. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,65%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Αυγούστου. 

«Οι υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό όπως έδειξε η έρευνα της ΕΚΤ και η παράταση έως το τέλος του έτους των μειώσεων παραγωγής και εξαγωγών από Σαουδική Αραβία και Ρωσία εντείνουν τις πιέσεις», αναφέρει ο Mohit Kumar της Jefferies.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώθκε στο 4,40% με άνοδο έξι μονάδων βάσης, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Αυγούστου. Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών διαμορφώθηκε στις 175 μονάδες βάσης, αφού αρχικά άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων. 

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς έφθασε μία ανάσα από το 4%, στο 3,98%, με το spread στις 138 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, η απόδοση κινήθηκε στο 3,61%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν και πάλι ιδιαίτερα υψηλός, στα 220 εκατ. ευρώ, και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την καμπύλη των αποδόσεων. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News