Business & Finance Τετάρτη 6/09/2023, 13:19
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προβάδισμα πωλητών με χαμηλό τζίρο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προβάδισμα πωλητών με χαμηλό τζίρο

Σε πτωτική τροχιά, με χαμηλό τζίρο, επανέρχεται η χρηματιστηριακή αγορά, μετά τη χθεσινή ανοδική αντίδραση, εν μέσω πτωτικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.267,01 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,74% με την αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 23,32 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.266,44 μονάδες (-0,79%) και υψηλότερη τιμή στις 1.279,42 μονάδες (+0,23%). Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,3%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Σαράντης (+0,64%) και της Aegean Airlines (+0,61%), εν αναμονή των σημερινών της αποτελεσμάτων. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-2,23%), της Alpha Bank (-2,28%), της Eurobank (-1,89%) και της Πειραιώς (-1,49%). Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Εμπορίου (-2,12%) και των Τραπεζών (-1,46%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Πειραιώς με 1.022.817 και 648.990 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΠΑΠ με 4,83 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 2,03 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 22 μετοχές, 68 πτωτικά και 16 παραμένουν σταθερές.

Η αγορά αξιολογεί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, βάσει των οποίων η ελληνική οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, έναντι του 2,1% που αναμενόταν, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, και έναντι των αναθεωρημένων στοιχείων για ανάπτυξη 2% το α΄ τρίμηνο.

Παράλληλα, το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και στην ετυμηγορία της DBRS την Παρασκευή, με τους αναλυτές της JP Morgan να εκτιμούν πως ο οίκος θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα και θα τον ακολουθήσουν η S&P τον Οκτώβριο και η Fitch τον Δεκέμβριο.

Οπως σημείωσε και η NBG Securities, μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε μεγάλη επέκταση της επενδυτικής βάσης για τις ελληνικές μετοχές, προσελκύοντας παράλληλα νέους υψηλής ποιότητας επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, οι οποίοι προηγουμένως δεν μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Εν αναμονή μιας τέτοιας αναβάθμισης, σύμφωνα με το Bloomberg, ξένοι επενδυτές έχουν διοχετεύσει 3,4 δισ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα φέτος, ωθώντας και τις δύο αγορές να καταγράφουν τις κορυφαίες επιδόσεις παγκοσμίως.

Νέα πτώση καταγράφουν την Τετάρτη τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην αγορά πετρελαίου μετά την παράταση από τη πλευρά της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας της μείωσης στην παραγωγή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,6% με τους περισσότερους δείκτες στο κόκκινο. Τα απωλειών ηγούνται ο χρηματοπιστωτικός και ο τραπεζικός τομέας. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX χάνει 0,3%, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,65%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί σε ποσοστό 0,69%. 

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,65%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,66%. Εξάλλου, με πτώση έκλεισε χθες και η Wall Street, ενώ με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,7% για την ελληνική οικονομία το β’ τρίμηνο

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Νέα πτώση με το βλέμμα στο πετρέλαιο

Wall Street: Υπό την πίεση των υψηλών τιμών πετρελαίου – Έχασε 200 μονάδες ο Dow

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News