Business & Finance Τετάρτη 6/09/2023, 11:22
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στάση αναμονής με μοιρασμένα πρόσημα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στάση αναμονής με μοιρασμένα πρόσημα

Στο ίδιο μοτίβο με τις πρόσφατες συνεδριάσεις άνοιξε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω νευρικότητας και αδυναμίας συνέχισης της αντίδρασης που βγήκε χθες περίπου μετά το μεσημέρι, ενώ επιβαρυντικά λειτουργεί και το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. 

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.275,3 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,1% με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 9 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,31%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean (+1,38%), της Σαράντης (+1,02%) και της Jumbo (+0,90%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (-1,03%), της ΕΥΔΑΠ (-0,92%) και της Πειραιώς (-0,84%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+0,99%) και των Ταξιδιών (+0,39%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Εμπορίου (-1,48%), της Υγείας (-1,38%) και του Πετρελαίου (-0,57%).

Το βλέμμα της αγοράς είναι στραμμένο στις ανακοινώσεις για το ΑΕΠ, στα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και στην ετυμηγορία της DBRS την Παρασκευή, με τους αναλυτές της JP Morgan να εκτιμούν πως ο οίκος θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα και θα τον ακολουθήσουν η S&P τον Οκτώβριο και η Fitch τον Δεκέμβριο.

Οπως σημείωσε και η NBG Securities, μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε μεγάλη επέκταση της επενδυτικής βάσης για τις ελληνικές μετοχές, προσελκύοντας παράλληλα νέους υψηλής ποιότητας επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, οι οποίοι προηγουμένως δεν μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Εν αναμονή μιας τέτοιας αναβάθμισης, σύμφωνα με το Bloomberg, ξένοι επενδυτές έχουν διοχετεύσει 3,4 δισ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα φέτος, ωθώντας και τις δύο αγορές να καταγράφουν τις κορυφαίες επιδόσεις παγκοσμίως.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά πως η επιστροφή της Ελλάδας στο κλαμπ της επενδυτικής βαθμίδας και η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν περαιτέρω πτώση του κινδύνου χώρας (country risk), με αποτέλεσμα περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων. Αυτό, μαζί με την αυξημένη όρεξη για νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, νέα IPOs και την προγραμματισμένη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τους όγκους συναλλαγών και να προσελκύσει νέες ροές στο Χ.Α.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Νέα πτώση με το βλέμμα στο πετρέλαιο

Wall Street: Υπό την πίεση των υψηλών τιμών πετρελαίου – Έχασε 200 μονάδες ο Dow

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News