Business & Finance Τρίτη 5/09/2023, 21:37
ΑΓΟΡΕΣ

Σεπτέμβριος, ο μήνας των νέων ομολογιακών εκδόσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Σεπτέμβριος, ο μήνας των νέων ομολογιακών εκδόσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Οι διεθνείς αγορές ομολόγων θα υποδεχθούν πληθώρα εκδόσεων το Σεπτέμβριο, με τις εταιρείες που αξιολογούνται στην επενδυτική βαθμίδα να σπεύδουν να αντλήσουν κεφάλαιο καθώς οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν εάν θα προχωρήσουν σε περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις για την τιθάσευση του πληθωρισμού.

Τουλάχιστον 40 επιχειρήσεις εξέδωσαν σήμερα Τρίτη ομόλογα στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας σε ολόκληρο τον κόσμο, προσπαθώντας να «κλειδώσουν» το κόστος δανεισμού πριν από τις κρίσιμες αποφάσεις της επόμενης εβδομάδας για την πορεία των επιτοκίων. Περίπου το ήμισυ από τις σημερινές συμφωνίες είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, στην πιο δραστήρια ημέρα από πλευράς εκδόσεων από τις 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. 

BHP Billiton, Philip Morris International και UBS είναι μεταξύ των εταιρειών που εκδίδουν ομόλογα στις ΗΠΑ  μετά την αργία του Labor Day. Στην Ευρωζώνη, επιχειρήσεις εξέδωσαν ομόλογα αξίας τουλάχιστον 18,7 δισ.ευρώ με τον όγκο των συμφωνιών καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας να αναμένεται να ξεπεράσει την αξία των 25 δισ.ευρώ. 

Ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας του εταιρικού χρέους

Οι αμερκανικές επιχειρήσεις προβλέπεται να εκδώσουν ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας αξίας 120 δισ.δολαρίων αυτό το μήνα

Source: Bloomberg

Το κύμα εταιρικών εκδόσεων λαμβάνει χώρα μετά την πρόσφατη εξασθένηση που έχει να κάνει με την ραστώνη του καλοκαιριού σε όλο το βόρειο ημισφαίριο και την πρόσφατη άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων.

Διαχειριστές κεφαλαίου, από τη BlackRock έως τη Pacific Investment Management, αρχίζουν να στοιχηματίζουν ότι ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Fed φθάνει στο τέλος του, αντανακλώντας το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. 

Ο David Knutson της Schroder Investment Management σημειώνει ότι οι εκδόσεις χρέους στις ΗΠΑ θα συνεχιστούν έως ότου οι αγορές «πλημμυρίσουν», καθώς οι επενδυτές αισθάνονται τώρα πιο άνετοι με την ιδέα μίας ομαλής προσγείωσης της κορυφαίας οικονομίας του πλανήτη. 

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα εκδοθούν στις ΗΠΑ ομόλογα αξίας 120 δισ.δολαρίων, ένα μεγάλο μέρος των οποίων τις επόμενες ημέρες. 

Οι εκδόσεις έχουν ήδη κορυφωθεί στην Ευρώπη, με το χρέος που έχει εκδοθεί από τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες της περιοχής τις τελευταίες δύο εβδομάδες να ανέρχεται στην αξία των 48 δισ.ευρώ. Παρ΄όλα αυτά, οι ευρωπαίοι δανειολήπτες θα χρειαστεί να προσφέρουν στους επενδυτές καλύτερους όρους ως αντιστάθμισμα στον κίνδυνο πιθανής ύφεσης στην περιοχή. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ομολογιακές εκδόσεις: Ξεπέρασαν τα 500 δισ.ευρώ φέτος στην Ευρώπη

Ευρώπη: Στα 150 δισ.ευρώ οι νέες εκδόσεις χρέους τον Ιανουάριο – Το πιο δυναμικό ξεκίνημα έτους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News