Business & Finance Τρίτη 5/09/2023, 20:28
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε πτώση για 5η συνεδρίαση, παρά το ράλι της ενέργειας

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε πτώση για 5η συνεδρίαση, παρά το ράλι της ενέργειας

Mε πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς ο εξασθενημένος κλάδος παροχής υπηρεσιών στην Κίνα και στην Ευρωζώνη πυροδότησαν ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, παρότι τα κέρδη στον κλάδο ενέργειας βοήθησαν να περιοριστούν οι απώλειες. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε τη συνεδρίαση με πτώση 0,2%, παρουσιάζοντας την πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών, αν και έκλεισε πάνω από το χαμηλό εβδομάδας που άγγιξε προς στιγμή. 

Οι εκτεθειμένοι στην κινεζική αγορά κλάδοι πολυτελών ειδών, κατασκευών και πρώτων υλών γνώρισαν τις μεγαλύτερες απώλειες, 1,2% και 1% αντίστοιχα, καθώς τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο κλάδος παροχής υπηρεσιών στην Κίνα αναπτύχθηκε με το βραδύτερο ρυθμό σε διάρκεια οκταμήνου τον Αύγουστο. 

Ξεχωριστά, τα στοιχεία στην Ευρωζώνη έδειξαν ότι η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ήταν μεγαλύτερη από την αρχική εκτίμηση, καθώς ο κλάδος υπηρεσιών εμφάνισε συρρίκνωση, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global.

«Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει κάποια περιθώρα να κινηθεί επειδή δεν έχουμε φθάσει ακόμη σε υφεσιακό επίπεδο. Μπορεί λοιπόν να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και να τα κρατήσει στα σημερινά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», αναφέρει ο Mobeen Tahir της WisdomTree.

Επίσης, έρευνα της ΕΚΤ έδειξε ότι οι καταναλωτικές πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνης για τα επόμενα τρία έτη αυξήθηκαν, δημιουργώντας ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό. 

Ο κλάδος λιανεμπορίου υποχώρησε 0,4% από τη στιγμή που η JPMorgan υποβάθμισε την αξιολόγησή της για τις εταιρείες του κλάδου τροφίμων λιανικής. Η μετοχή της Delhaize υποχώρησε 6,1% ασκώντας πιέσεις στον STOXX 600. 

Ωστόσο, αυτός που συνέβαλε στη συγκράτηση των απωλειών ήταν ο κλάδος λιανεμπορίου που ενισχύθηκε 1,2% ακολουθώντας το ράλι των τιμών πετρελαίου μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να επεκτείνουν εθελοντικά τις μειώσεις στην παραγωγή τους. 

Στο ταμπλό ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,3% στις 15.771,71 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε επίσης 0,3% στις 7.254,72 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε μικρότερη πτώση 0,2% και έκλεισε στις 7.437,93 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε οριακά κέρδη 0,02%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,3%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News