Business & Finance Τρίτη 5/09/2023, 20:10
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ανέβηκε στο 3,91% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς – Σταθερά επίμονος ο πληθωρισμός

Ομόλογα: Ανέβηκε στο 3,91% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς – Σταθερά επίμονος ο πληθωρισμός

Ανοδικά κινήθηκαν και σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ από τη στιγμή που η έρευνα της ΕΚΤ για τις καταναλωτικές πληθωριστικές προσδοκίες έδειξε αύξηση, αναζωπυρώνοντας το σενάριο των επιτοκιακών αυξήσεων. 

Η έρευνα της ΕΚΤ του Ιουλίου έδειξε ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες των καταναλωτών της Ευρωζώνης για την επόμενη τριετία αυξήθκαν στο 2,4% από το 2,3% του Ιουνίου, πάνω από το στόχο του 2%. 

Αναλυτές αναμένουν ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει στο σημερινό εύρος διακύμανσης, καθώς οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει το τέλος του σημερινού κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής ανεξαρτήτως από το τι θα αποφασίσει η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. 

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ, έχει δώσει έμφαση ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες είναι σημαντικές για να καθορίσουν το βαθμό αυστηρότητας της ΕΚΤ, ανέφερε ο George Buckley, επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura.

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 23 Αυγούστου κλείνοντας στο 2,60%. 

Στην ευρωπεριφέρεια, το κόστος δανεισμού στην ιταλική 10ετία άγγιξε υψηλό δύο εβδομάδων στο 4,34% παρουσιάζοντας άνοδο 4,6 μονάδες. Το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διαμορφώθηκε στις 172 μονάδες βάσης, αφού ενδοσυνεδριακά άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο εβδομάδων. Παρά τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, το ιταλικό spread έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικό από τα τέλη του 2022. Περιορίστηκε στις 165 μονάδες βάσης από τις περίπου 250 το Σεπτέμβριο του 2022, καθώς η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, παρέμεινε δεσμευμένη στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε..

Ωστόσο, τώρα η Ιταλία ετοιμάζεται να αυξήσει το έλλειμμα για το 2023 πάνω από το στόχο του 4,5% του ΑΕΠ της. Η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε επίσης 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παρασκευής, επισκιάζοντας τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, παρότι ανέφερε ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα στοιχεία προτού μπορέσουμε να διακηρύξουμε νίκη κατά του πληθωρισμού. 

Οι αναλυτές παρακολουθούν επίσης και την πορεία των αμερικανικών ομολόγων, καθώς στη 10ετία η απόδοση αυξήθηκε 8 μονάδες βάσης, στο 4,25%. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 3,91% με το spread στις 134 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 3,54% με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξημένος στα 162 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News