Business & Finance Τρίτη 5/09/2023, 17:47
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι μετοχές που ηγήθηκαν της αντίδρασης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι μετοχές που ηγήθηκαν της αντίδρασης

Η πολυπόθητη αντίδραση βγήκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, η οποία ξεκίνησε με αμηχανία και στασιμότητα, ακολούθησε πτώση προς τις 1.260 μονάδες, ενώ μετά το μεσημέρι το κλίμα γύρισε και σημειώθηκε ανάκαμψη. Η αγορά ανέκαμψε μετά τη χθεσινή ισχυρή πτώση, κλείνοντας σε θετικό έδαφος, έπειτα από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικές απώλειες 3,87%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.276,52 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,73% με την αξία των συναλλαγών στα 107,61 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 27.541.741 μετοχές. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.260,12 μονάδες (-0,57%) και υψηλότερη τιμή στις 1.281,57 μονάδες (+1,12%). Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,02% στις 1.005,50 μονάδες.

Από τους πρωταγωνιστές της συνεδρίασης ήταν ο ΟΠΑΠ με άλμα 4,99% μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες με αυξημένα κατα 34% τα καθαρά κέρδη το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διανομή 1 ευρώ ανά μετοχή ως προμέρισμα χρήσης 2023 με ημερομηνία αποκοπής τη 2α Νοεμβρίου 2023 και έναρξη πληρωμής την 9η Νοεμβρίου 2023.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν, επίσης, οι μετοχές της Aegean (+3,65%) και της Motor Oil (+3,35%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,83%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,25%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μεγάλη άνοδο κατέγραψαν και οι Quest Συμμετοχών (+1,93%), Eurobank (+1,59%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-1,22%), της Jumbo (-1,04%) και του ΟΤΕ (-0,51%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (+4,86%), των Ταξιδιών (+4,81%) και του Πετρελαίου (+245%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-0,86%) και των Τηλεπικοινωνιών (-0,49%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 7.813.280 και 5.558.974 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 15,34 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 11,95%. Ανοδικά κινήθηκαν 53 μετοχές, 50 πτωτικά και 18 παρέμειναν σταθερές.

Εξάλλου, οι αναλυτές εμφανίζονταν καθησυχαστικοί ως προς τη χθεσινή ισχυρή πτώση, καθώς θεωρούν ότι οι διορθώσεις εντός μιας bull market είναι λογικές. Τα βλέμματα της αγοράς συνεχίζουν να είναι στραμμένα στις επερχόμενες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας (DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου) καθώς και στα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα.

Εν τω μεταξύ, μεταβλητότητα παρατηρείται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία έχουν γυρίσει σε αρνητικά πρόσημα, όπως και η Wall Street, εν μέσω της ανησυχίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Τα απογοητευτικά στοιχεία για την Κίνα ανανέωσαν τις ανησυχίες για την εύθραυστη ανάκαμψη της χώρας. Σύμφωνα με έρευνα, ο τομέας των υπηρεσιών της Κίνας σημείωσε τον Αύγουστο την πιο αργή ανάπτυξη φέτος, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της στην Κίνα, ακυρώνοντας την προηγούμενη αισιοδοξία για τα κυβερνητικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας. 

Παράλληλα, η πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη ήταν εντονότερη τον περασμένο μήνα από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς ο κυρίαρχος κλάδος των υπηρεσιών στην περιοχή υποχώρησε. Μάλιστα, τα στοιχεία συγκλίνουν στην πιθανότητα η Ευρωζώνη να περιέλθει σε ύφεση. Συγκεκριμένα, ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλό βαρόμετρο της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 46,7 τον Αύγουστο από το 48,6 του Ιουλίου, ένα χαμηλό που είχε να παρατηρηθεί από τον Νοέμβριο του 2020.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, τήρησε σιγή ιχθύος σε ομιλία της στο Λονδίνο σχετικά με την απόφαση την επόμεη εβδομάδα ως προς τα επιτόκια. Ασκώντας αυτοκριτική, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης προειδοποίησε ότι θα είναι δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, αφού αναγκάστηκαν να ανατρέψουν τις προβλέψεις τους για το πώς θα επηρεαστούν ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη από τα πρόσφατα οικονομικά σοκ, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του κορονοϊού και της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Mario Centeno προειδοποίησε για τους κινδύνους που θα προκύψουν από την υπερβολική άνοδο των επιτοκίων εν όψει της συνεδρίασης στις 14 Σεπτεμβρίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΑΠ: Αύξηση 34,2% στα καθαρά κέρδη – Προμέρισμα 1 ευρώ

Κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη – Απογοητευτική η επιχειρηματική δραστηριότητα

Deutsche Bank: Το ΧΑ στην κορυφή των αποδόσεων φέτος – Ο δύσκολος Αύγουστος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News