Business & Finance Τρίτη 5/09/2023, 17:00
ΑΓΟΡΕΣ

Νέες ανησυχίες στη Wall Street – Πτωτικό άνοιγμα

Νέες ανησυχίες στη Wall Street – Πτωτικό άνοιγμα

Μικρή πτώση καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street την Τρίτη μετά την αργία της Labour Day, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι τα επιτόκια θα μείνουν σε υψηλά επίπεδα ακόμα και αν η Fed τα διατηρήσει αμετάβλητα αυτό τον μήνα.

Ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 0,19% στις 34.771 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 0,35% στις 4.499,9 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 0,51% στις 13.957,5 μονάδες.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, η Goldman Sachs μείωσε τις πιθανότητες ύφεσης στο 15% και δήλωσε ότι αναμένει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα κάνει παύση στην επιτοκιακή συσφιγξη αργότερα αυτό τον μήνα.

Παρότι αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως καλή είδηση για την αγορά, οι επενδυτές έχουν να αντιμετωπίσουν τις εποχικές επιδράσεις του Σεπτεμβρίου. Ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί ιστορικά τον πιο αδύναμο μήνα για τις μετοχές και οι επενδυτές θα περάσουν από «κόσκινο» τις οικονομικές εκθέσεις – συμπεριλαμβανομένων των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό – ενόψει της συνεδρίασης πολιτικής της Fed τον Σεπτέμβριο. Η συνεδρίαση της Fed θα ξεκινήσει στις 19 Σεπτεμβρίου και η απόφαση των policymakers για τα επιτόκια θα ανακοινωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου.

Προς επίρρωσιν αυτών, ο διοικητής της Fed, Christopher Waller, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν την πολυτέλεια να «προχωρήσουν προσεκτικά» με τις αυξήσεις των επιτοκίων, δεδομένων των πρόσφατων στοιχείων που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί. «Δεν υπάρχει τίποτα που να λέει ότι πρέπει να κάνουμε κάτι άμεσο οποτεδήποτε σύντομα», δήλωσε ο Waller σε συνέντευξή του στο CNBC την Τρίτη, σηματοδοτώντας ότι υποστηρίζει τη διατήρηση των επιτοκίων σταθερών στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας. «Μπορούμε απλώς να καθίσουμε και να περιμένουμε τα νέα δεδομένα».

Στα μάκρο της ημέρας, νέες ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας προκάλεσε έκθεση, σύμφωνα με την οποία ο τομέας των υπηρεσιών της Κίνας σημείωσε τον Αύγουστο την πιο αργή ανάπτυξη φέτος, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της στην Κίνα, ακυρώνοντας την προηγούμενη αισιοδοξία για τα κυβερνητικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας. 

Παράλληλα, η πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη ήταν εντονότερη τον περασμένο μήνα από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς ο κυρίαρχος κλάδος των υπηρεσιών στην περιοχή υποχώρησε. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News