Business & Finance Τρίτη 5/09/2023, 11:17
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε αναζήτηση προσήμου μετά τη βουτιά

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε αναζήτηση προσήμου μετά τη βουτιά

Με μικρές διακυμάνσεις κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης στον απόηχο της χθεσινής ισχυρής υποχώρησης κατά 2,47% και εν μέσω πτωτικής κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών.

Πάντως, οι αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς τη χθεσινή ισχυρή πτώση, καθώς θεωρούν ότι οι διορθώσεις εντός μιας bull market είναι λογικές. Τα βλέμματα της αγοράς συνεχίζουν να είναι στραμμένα στις επερχόμενες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας (DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου) καθώς και στα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.269,45 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,17%  αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 10,36 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+3,01%), μετά τα χθεσινά ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, της Aegean, εν αναμονή των αυριανών της αποτελεσμάτων, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Apha Bank με άνω του 1% κέρδη. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurοbank (-0,79%), Motor Oil (-0,70%), Coca Cola HBC (-0,69%) και της Σαράντης (-0,64%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ταξιδιών (+2,69%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+0,92%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-0,84%) και της Τεχνολογίας (-0,80%).

Εν τω μεταξύ, πτωτικά κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς χάθηκε ήδη από τη Δευτέρα το μομέντουμ και οι δείκτες έκλεισαν με απώλειες. Τα απογοητευτικά στοιχεία για την Κίνα ανανέωσαν τις ανησυχίες για την εύθραυστη ανάκαμψη της χώρας. Σύμφωνα με έρευνα, ο τομέας των υπηρεσιών της Κίνας σημείωσε τον Αύγουστο την πιο αργή ανάπτυξη φέτος, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της στην Κίνα, ακυρώνοντας την προηγούμενη αισιοδοξία για τα κυβερνητικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, τήρησε σιγή ιχθύος σε ομιλία της στο Λονδίνο σχετικά με την απόφαση την επόμεη εβδομάδα ως προς τα επιτόκια. Ασκώντας αυτοκριτική, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης προειδοποίησε ότι θα είναι δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, αφού αναγκάστηκαν να ανατρέψουν τις προβλέψεις τους για το πώς θα επηρεαστούν ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη από τα πρόσφατα οικονομικά σοκ, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του κορονοϊού και της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Mario Centeno προειδοποίησε για τους κινδύνους που θα προκύψουν από την υπερβολική άνοδο των επιτοκίων εν όψει της συνεδρίασης στις 14 Σεπτεμβρίου. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έχασαν τα κέρδη τους στο τέλος της συνεδρίασης

Lagarde: Παρατείνει το μυστήριο αναφορικά με τα επιτόκια

ΕΚΤ: Ο Centeno προειδοποιεί για τον κίνδυνο της υπερβολικής σύσφιγξης

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News